Сергей Станишев в Плевен: Да променим България и Европа, да върнем надеждата на хората

17.05.2019 13:23

„Няколко дни преди изборите за Европейски парламент гражданите са изправени пред избора: статуквото или промяна. Ако БСП спечели, ще има аргументи за предсрочни избори. Това е националният залог днес. Колкото по-висока е активността, толкова по-висок е шансът на БСП. Призовавам гражданите, които искат промяна, да излязат и да гласуват. Но да гласуват рационално и да ограничим разпиляването на гласове.“. Това заяви на пресконференция днес в Плевен президентът на ПЕС и кандидат за член на Европейския парламент Сергей Станишев. Заедно с него бяха депутатите от БСП Васил Антонов и Чавдар Велинов, областният председател на партията Диана Ботева и общинският лидер на социалистите в Плевен Свилен Атанасов.

Станишев заяви, че общият кандидат за президент на Европейската комисия Франс Тимермас категорично доказа, че има най-сериозна и ясна визия за социални промени на европейско ниво. „Дебатът между основните кандидати на различните политически формации демонстрира, че като че ли никой не се доверява, че ЕНП може да се грижи за хората. Със силен резултат на изборите имаме възможност за формиране на лявоцентристко прогресивно мнозинство в ЕС.“, коментира още Станишев.

Попитан каква е директната полза от гласуването в страни като България, Станишев подчерта, че е абсолютно погрешно да се мисли, че сме малка държава в ЕС, от която нищо не зависи. „Как да очакваме тогава другите да ни приемат на сериозно, ако сме без самочувствието за себе си?“, запита Станишев.

„Ние имаме своето влияние в европейски план и затова е важно да гласуваме на тези избори. Показахме, че имаме сили в Европа – и с доклада ми по Шенген от края на миналата година, по който намерихме сериозна подкрепа от социалистическото семейство в ЕП за това, че е необходимо България да се присъедини изцяло, а  не само в отделни направление към Пакта. Направихме го и с т.н. Пакет „Макрон”, по който пък със съвместните усилия на евродепутатите от България успяхме 1.5 години да удържаме приемането на някои скандални текстове в него“, допълни лидерът на ПЕС.

По отношение на притеснението от надигащата се вълна на национализъм в Европа, Станишев отбеляза: „Убеден съм, че няма да има националистическо цунами, което да помете Европа. Да, ще има увеличаване на националисти в ЕП, но хората разбират, че националистическите послания за затваряне на границите през 21-ви век са утопия.“

Народният представител от БСП Васил Антонов подчерта, че кампанията на ГЕРБ и лично на премиера Борисов в област Плевен е изцяло ПР-ориентирана. От една страна – към възстановяване на висшето военно училище в Долна Митрополия, за което БСП прие решение през 2009 г., а от друга с проекта за АЕЦ ”Белене”.

След пресконференцията в клуба на БТА Сергей Станишев проведе среща в конферентната зала на хотел „Ростов”. В програмата му за област Плевен са включени и общоградска среща в град Левски и откриване на клуб на БСП в град Пордим.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: