Бойко Борисов край Плевен: С АМ „Хемус“ брутният вътрешен продукт в региона ще се увеличи с 10%

17.05.2019 11:33

Целта е да направим обекта необратим. Изключително важно е да се отпушат строителните работи. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при инспекцията на строителните дейности по магистрала „Хемус“ в района на пътен възел Плевен-Ловеч. Премиерът уточни, че досега отчуждителните процедури на земеделските земи са забавили проекта, но когато бъде изградена автомагистралата БВП в този региона на страната ще се увеличи с 10%. „ Магистралата ще е различна и за Плевен, и за Ловеч, и на курсантите от Долна Митрополия съм обещал“, каза още Бойко Борисов. Той съобщи, че през август ще започне и строежа на два лота по пътя Велико Търново-Русе.

Министър-председателят посочи, че по АМ “Хемус“ ще има тол система, за да се поддържа и изплаща. “Едно е да поддържаш две ленти в зимно време, друго е шест”, каза Борисов. Той подчерта, че системата за плащане и използване на пътищата от тежкотоварните превозни средства е справедлива. “И вчера на срещата ми с превозвачите – няма някой, който да е против тол системата. Въпросът е да го направим така, че особено тежкият трафик – над 3,5 тона, който най-много износва пътните съоръжения, да си плаща”, добави премиерът Борисов.

В отговор на журналистическо запитване министър-председателят Борисов заяви, че проверки от ДАНС на политици се прави много отдавна. „Не одобрявам това, че някоя от властите се опитва да се бърка в независимата съдебна власт. Нали затова се борехме съдебната власт да е независима. Прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние другите власти – президентска, изпълнителна и законодателна си гледаме всеки своите задачи, но така са решили – така правят”, коментира Бойко Борисов и уточни, че не е работа на изпълнителната власт да следи избора на нов главен прокурор. „Това не е моя работа да го следя, не е работа на изпълнителната или която и да било друга власт. Има ВСС, има начин, по който да се избира. Президентската институция има право да одобри или да не одобри. Тогава влиза в сила нейната роля“, каза още премиерът Борисов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: