Тест за хранителна нетолерантност изследва индивидуалния отговор на организма към 90 храни!

16.05.2019 18:58

Д-р Михаела Нисторова е завършила Медицински университет Плевен през 2011г. През 2016г. придобива специалност „Клинична лаборатория“, Магистърска програма „Обществено здраве и здравен мениджмънт“ към МУ Плевен. Занимава се с изследвания в областта на храненето и диететиката.

С д-р Нисторова разговаряме за храненето, хранителната нетолерантност и теста, който изследва индивидуалния отговор на организма към 90 храни.

– Защо да си направим тест за хранителна нетолерантност?
– Хората, страдащи от хранителна непоносимост и алергии, стават все повече, а много често дори самите те не правят връзка между симптомите, които се появяват и диетата.
Близо 45% от хората в световен мащаб са предразположени към симптомите на хранителна нетолерантност. Това са прояви на различни органи и системи в организма, които се изявяват по-късно /до дни/ след прием на определени храни и е много трудно да се установи точно коя храна е „виновна“ за симптомите.
Най-общо хранителната нетолерантност е неподходящ имунен отговор към определена храна
Тестът за хранителна нетолерантност изследва индивидуалния отговор на организма към 90 храни. Той се прави веднъж в живота и показва на човека, коя храна приема организма му с лекота, и към коя храна организмът му е нетолерантен, тоест реагира като си изработва антитела срещу нея. Следват редица неспецифични клинични симптоми – не можем да ги отнесем към конкретно заболяване, но създават определен дискомфорт на пациентите.
Пациентите съобщават за коремно подуване, дискомфорт, колити, проблеми в контрола на телесното тегло, главоболие, депресии, екземи, атопични дерматити.

Тестът за хранителна нетолерантност е кръвен тест. Взема се венозна кръв. Условието е пациентът да дойде сутрин, след 12-часова хранителна пауза.
Като резултат всеки пациент получава подробно описание на резултата; изчерпателен наръчник, съдържащ факти, съвети и описание на всички храни, включени в теста; персонализирана колекция от рецепти, базирана на резултата, като улеснение в създаването на нова диета и нови хранителни навици.

– Бихте ли дали конкретен пример?
– Проучвания показват, че млякото и млечните продукти, както и някои сортове зърнени култури предизвикват имунологични реакции при голям брой хора. Глутен, яйчен белтък, млечни продукти и бирена/хлебна мая могат да причинят висока степен на непоносимост и трябва да се избягват, ако се установи непоносимост.
Хубаво е човек да е наясно с този си здравен статус, защото храната е нещо, с което човек се среща всеки ден и по-лошото е, че най-вредните неща са най-достъпни. Но когато имаме представа към кои храни не трябва да протягаме ръка – ние можем да ги изключим. Това може да направи всеки в името на своето здраве. По този начин допринасяме и за намаляване на риска от развитие на някои други по-сериозни социално значими заболявания.

– Какво следва след като си направим теста за хранителна нетолерантност?
– Ако тестът изолира IgG тела към повече от 3-4 храни е препоръчително на конкретния пациент да бъде изготвена индивидуална диета изключваща някои от нетолерансите. В зависимост от титъра на образувалите се антитела част от храните се изключват за период от година докато за други с по-малък титър е достатъчно да се намали консумацията им до веднъж седмично. Всеки организъм е индивидуалност и резултатите на всеки пациент биват разглеждани строго индивидуално. Вземат се предвид и съпътстващи заболявания на пациента както и приемана в момента терапия, ако има такава. Съставя се и индивидуален хранителен режим без риск от създаване на дефицити на основни вещества, от които се нуждае тялото ви.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: