Вечер с поезията на Хайри Хамдан организират в Плевен

16.05.2019 16:31

„Пустинята говори“ – събитие в една арабска вечер с поезията на Хайри Хамдан. Човекът, наречен духовен мост между две религии. Ще има фоторазкази на пътешественици. Там ще са и цветовете, ароматите и вкусовете на арабската пъстрота. Вечер с магията на арабската музика по залез.

Хайри Хамдан е роден през 1962 г. в Дер-Шараф, западния бряг на река Йордан. През 1967 г. емигрира със семейството си в Йордания, където завършва гимназия. Живее в България от 1982 г. и се дипломира като инженер през 1989 г. По това време написва и първите си стихове на български език, които са публикувани на страниците на вестник „Технически авангард“, където по-късно Хамдан става част от редколегията на изданието. В началото на 90-те години публикува текстове в „Литературен фронт“, вестник „Пулс“, алманах „Море“. Женен, с три дъщери. Носител е на световни литературни награди, присъдени му в Египет, Саудитска Арабия и Палестина. Носител е на литературна награда „Перото“ 2018 в категория „Превод“ – превел е над 100 български автори на арабски език. Творбите му са преведени от български и арабски език на английски, френски, испански, италиански, македонски, немски, украински, шведски и други езици.

Специален музикален гост от Пловдив ще е джаз и соул изпълнителката Танита. Тя е завършила Музикалното училище в Плевен и НМА, ученичка по пиано на Лукса Пашовска. След музикални изяви в Мароко, Испания, Норвегия, Франция, днес Танита живее и твори в Пловдив.

Ще има и други изненади, които за сега са тайна. Събитието е утре, 17 май, от 19 часа в ресторанта на хотел „Ростов“. Дрескод за дамите: пъстър шал.

Организатор на събитието е МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ с управител доц. Емилияна Конова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: