Румен Петков: Мирът и Европа като стожер на мира, са едни от най-важните неща за нас от „Коалиция за България”

16.05.2019 10:41

„74 години след Втората световна война ние живеем с впечатлението, че мира е даденост, която ни се полага без да си даваме сметка, че в последните 30 години България е участвала в 10 войни и е получавала ковчези, получавала е мъртви войничета. Първата ключова дума за нашите евродепутати е мир.”

Това заяви лидерът на партия АБВ на предизборна среща на „Коалиция за България” АБВ с хора от град Белене. По думите му, след обявяването на САЩ преди 4 месеца за излизането им от договора за ракетите с малък и среден обсег и съответния отговор на Русия със същото – уязвима става Европа. Петков припомни, че преди 8 месеца се е обърнал към българския президент, премиер и всички парламентарни групи да заявят ясно, че на територията на България няма да се изграждат нови военни контингенти и няма да се разполага ядрено оръжие, но всички си мълчат. Това, според Румен Петков е силно притеснително.

„Затова нашите евродепутати ще настояват Европа ясно да каже – „Край на надпреварата във въоръжаването!” Трябва да си даваме сметка накъде вървим и затова ние казваме да се наложи моментално мораториум, върху сделката за F16. България в момента има 30 изтребителя, които за много малко време могат да бъдат вдигнати във въздуха. Защо трябва да дадем 2 милиарда лева на чужда икономика…”

Втората ключова фраза за нашите евродепутати, според лидера на АБВ е „енергийна справедливост и не на двойните стандарти”.

Петков подчерта, че една от основните причини да се раздели с неговите стари другари от БСП е „голямата лъжа” АЕЦ Белене. По думите му той е участвал в тази лъжа и за съжаление Сергей Станишев е излъгал по най-циничния начин. Направено е общонародно допитване, референдум, народа се е изказал по най-убедителния начин и БСП – Станишев и след това Орешарски спряха изграждането на Белене. Борисов стигна до там с цинизма си да обяви Белене за „гьол”. По-късно виновниците са признали, че всичко това е станало под външен натиск. Според Петков днес можеше първия реактор на новоизграждащата се АЕЦ да е в експлоатация и нямаше да имаме никакви въпросителни, а ние само от нова година насам имам 3 кризисни момента с гарантиране на енергийната сигурност на страната. Едно от първите неща, които ще направят евродепутатите на „Коалиция за България” е да поискат разтрогване на несправедливите договорите с двете Марици 1 и 3, подписани от Иван Костов, които са подкрепяни от досегашните 17 евродепутати.

Румен Петков обяви, че в Европарламента ще настояват и за незабавното сваляне на санкциите срещу Русия. Според него от тези санкции страдаме пред всичко ние – българите. Като пример той посочи анализ на КНСБ, който посочва  загубите на нашето селско стопанство за стотици хиляди евро на година. Според Петков загубите от този пазар трябва да се възстановяват години наред.

По отношение на 12-годишното ни присъствие в ЕС проф. д-р Георги Кючуков, трети в листата на „Коалиция за България” АБВ заяви, че ние сме били само едни статисти на сцената на тази организация. Причината, според него е, че няма активни и инициативни хора, които да ни представляват и българските правителства за тези 12 години не се научиха на механизмите по които работи ЕС и най-пресния пример е т.н. „план Макрон”.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

#тагове:

НАЙ-НОВИ: