ФТК „Българско хоро“ – Плевен завоюва най-високото отличие на международен фестивал

13.05.2019 12:20

Пореден връх покориха танцьорите от Фолклорен танцов клуб „Българско хоро“ – Плевен с ръководители Олга и Минко Мустакови. Клубът отново показа висока класа, умения и неподправен темперамент, представяйки достойно Плевен, а в сцена на успеха този път се превърна Десетият Международен фолклорен фестивал „Шопски наниз“, провел се в Костинброд от 10 до 12 май. Там плевенчани заслушено грабнаха най-високото отличие на международния форум – голямата награда „Златен наниз“ и първа награда в категорията „Клубове за народни хора“.

Наградите връчи министърът на туризма Николина Ангелкова под бурните аплодисменти на зрителите в препълнената зала на НЧ “Иван Вазов – 1947”. Тя посочи, че Министерството на туризма насърчава тези културни форуми, защото привличат също много туристи и правят регионите по-разпознаваеми и пожела на наградените и всички участници много успехи и вдъхновение за нови творчески постижения. Тази година на сцената на фестивала се изявиха над 100 състава, ансамбли и индивидуални изпълнители, а броят на участниците бе над 2 000.

В Костинброд ФТК „Българско хоро“ – Плевен се представи с група от над 30 човека, а ценните отличия за клуба донесе изпълнението на две хора от Северозападна България, както и на такова от шопската фолклорна област – задължително, според регламента на конкурса. Изпълненията на плевенчани бяха посрещнати с бурни аплаузи не само от публиката, но и от членовете на компетентното жури, които станаха на крака, нескривайки отличните си впечатления от видяното.

„Благодарим на танцьорите от клуба за това, че за пореден път оправдаха високите очаквания към тях! „Браво, бяхте прекрасни!“, е най-малкото, което можем да им кажем в подобен вълнуващ момент, споделиха ръководителите на ФТК „Българско хоро“ – Плевен Олга и Минко Мустакови. За нас тази награда е изключително ценна, защото знаем колко труд и усилия е положил всеки от танцьорите, за да стане факт поредното отличие във витрината ни, казаха още те.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: