Харалан Александров в Плевен: Разговорът за европейските ценности е разговор за нашата идентичност

10.05.2019 10:48

Разговорът за европейските ценности е разговор за нашата идентичност и то във време на много динамични промени. Това каза социалният антрополог Харалан Александров в Плевен на среща, организирана от Жени ГЕРБ – Плевен. Той подчерта, че Европа е донор на ценности за целия свят. Европейските ценности са преминали през невероятни премеждия и изпитания и са успели да възтържествуват и да се адаптират не просто към новата ситуация, а да зададат посока на новия свят.

„От средата на 19-и век идентичността на българската нация не е нищо друго, освен възприемане на най-доброто от европейските ценности. До един документите, на които се базира националната идентичност на нашата държава, са българска реплика на най-доброто, постигнато в Европа”, категоричен бе Александров. По думите му нашата задача е да намерим как да се чувстваме добре и с европейската си, и с българската си принадлежност.

Според Харалан Александров България има уникален исторически шанс, който не трябва да бъде пропиляван. „Стъпили сме на пътя на развитието. Но рискът от голямо политическо сътресение, пред който сме изправени, е много висок. Затова си струва да се положат усилия и да се понесат известни жертви, за да се продължи по този път, който след още 5-10 години ще ни заведе в един много по-добър свят“, смята Харалан Александров.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: