Изкуство от микроорганизми показват в РИМ – Плевен за Нощ в музея

09.05.2019 11:58

„Агар арт  – изкуство от микроорганизми” е един от акцентите на Регионален исторически музей – Плевен за инициативата Нощ в музея, която ще се проведе на 11 май, събота.

Микробното изкуство или „агар арт” е произведение, създадено чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби. Те се събират с тампон, сеят се върху хранителна среда и след 24 до 48 часа прорастват и стават видими за нас. Цветовете зависят от характеристиките на микроорганизма и средата, върху която е посят. Той синтезира пигменти с различна цел, напр. като защита от ултравиолетовата радиация, като резерв на енергия, като вирулентен фактор или като инхибитор на растежа на конкуренти. След като се сдобием с различни цветове, започва същинският процес на рисуване, който се извършва с бактериологично ухо или т.нар. йозе – метална примка, с която се взима малко количество от микроорганизмите и се нанася върху новото „платно”. Първоначално се виждат само щрихите, а цветът се появява, когато бактериите се развият и картината буквално оживява.

Изложбата на микробиолози „Агар арт – изкуство от микроорганизми” включва 40 творби, създадени след конкурс, обявен от списание „Българска наука”. На снимките могат да се видят Мини Маус, риба, жаба, зимна приказка и други. Създадени чрез култивиране на бактерии, дрожди и микроскопични гъби, след поставяне върху хранителна среда.

Изложбата ще бъде експонирана в експозиция „Природа”, ет. 1. Вратите на музея в събота вечерта ще бъдат отворени от 19,30 до 24 часа.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: