В Плевен откриха кръгла маса, посветена на 150 години от изграждането на Вътрешната революционна организация

08.05.2019 10:32

По повод 150 години от изграждането на Вътрешната революционна организация и създаването на Плевенския революционен комитет от Васил Левски, Регионален исторически музей – Плевен и Община Плевен организираха кръгла маса на тема „Изграждане и дейност на Вътрешната революционна организация (1869 – 1876 г.)” с научен ръководител проф. Пламен Митев. Тя бе открита днес в зала „Революционно движение” при РИМ – Плевен.

Гостите в РИМ и участниците в кръглата маса бяха приветствани от директора на културния институт д-р Володя Попов, който припомни, че революционното дело у нас е свързано с имената на тази извадка от българското общество, която е узряла да постави на картата съществуването на България, не само от гледна точка на призната вяра, но и като политическа държава. Д-р Попов изтъкна, че Плевенският революционен комитет е елемент от широката революционна система, която Левски започва да гради заедно със своите съратници. Той благодари на всички, отзовали се на поканата за участие в кръглата маса, като посочи, че сред поканените са специалисти, които познават в дълбочина материята. Не всичко по тази тема е казано – това е наука, тя се развива и на базата на аргументите търпи промени, а ние в Плевен искаме да знаем къде точно се намира Плевенският революционен комитет в тази широка идея, каза още директорът на РИМ – Плевен.

В мероприятието участват изтъкнати историци и музейни специалисти като проф. Пламен Павлов (председател на „Фондация Васил Левски”), д-р Даниела Вичкова (ИИИ при БАН), доц. д-р Атанас Шопов (директор на ИМ-Панагюрище), доц. Светла Атанасова (РИМ-Велико Търново), д-р Милена Андреева (РИМ-Шумен), д-р Весела Антонова (гр. Русе), Дора Чаушева (директор на НМ „Васил Левски”-Карлово), Теодор Тончев (РИМ-Ловеч), Светла Мухова (Дирекция на музеите – Копривщица) и Кета Мирчева (гр. София).

#тагове:

НАЙ-НОВИ: