Младежи от Плевен ще бъдат отличени за постиженията си в престижна международна програма

07.05.2019 14:52

Седем младежи, постигнали златното ниво на Международната награда на херцога на Единбург в България, и тридесет и осем – постигнали ниво Сребро ще бъдат отличени на церемония по награждаване на 8 май от 15.00 часа в Президентството на Република България в столицата.

Президентът Румен Радев, който е патрон на инициативата в България, лично ще връчи значки и сертификати на младежите, които през последните две години са преминали през програмата и са развили ключови житейски и лидерски умения. Официални гости на събитието ще бъдат Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания и Светлозар Петров, изпълнителен директор на Jobtiger и председател на почетния тръст на Фондацията на Наградата в България.

На тазгодишната церемония своите отличия на ниво Сребро и Злато ще получат младежи от София, Плевен, Козлодуй, Горна Оряховица, Свищов, Пловдив и  Оряхово.

Основен фокус на събитието ще бъдат постиженията на четиридесет и петте участници, които в рамките на участието си в програмата положиха целенасочени усилия, за своето лично развитие, поставяйки си цели в различни направления и предизвиквайки убежденията си за това на какво са способни. Събитието цели да разпознае усилията и времето, които младите хора инвестират в личностното си развитие чрез неформалното образование, което върви успоредно с формалното, съобщават организаторите.

Международната награда на херцога на Единбург има три нива – бронз, сребро и злато, в които участниците си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство, насоки и подкрепа от опитни лидери (ментори) трябва да постигнат за определен период от време. Те избират активности в направленията – Умения, Физическа активност и Доброволчество, и преживяват Приключенско пътуване, а на ниво Злато, участват и в проект в полза на обществото, далеч от родното си място.

През изминалата година и половина 45-те младежи са посветили над 5 000 часа, за да развият своята личност в различните направления на програмата. Над 1200 са часовете прекарани в целенасочено доброволчество, като дейностите в които се включиха са: разчистване и обособяване местата за отдих на екопътека в местност около Свищов, помощ за организацията Animal Rescue Sofia, насърчаване на даренията на храна и приемането на защитени животни, работа по европейски проект чрез подкрепа на комуникацията, логистиката и част от обучителните дейности.

В направление Физическа активност младите са отделяли по 1 час в седмицата за повишаване на физическата си издръжливост и бързината, чрез трениране на открито и в зали, усъвършенстване на стиловете плуване, активни тренировки по народни танци и различни бойни изкуства.

Младежите участваха в разнообразни проекти в полза на местни общности като помогнаха за организацията на състезанието по триатлон в Приморско, помагаха на театрална група съставена от хора в неравностойно положение да събират пари, за да организират представление.

Сред най-често поставените цели в направление Умения младежите са избрали изучаването на чужди езици и постигането на конкретно езиково ниво, фотография, организирането на различни събития, развиването на готварски умения или овладяването на различни музикални инструменти.

В резултат на развитието на Наградата в България към днешна дата над 750 младежи от 56 Лицензирани организации активно постигат своите цели в индивидуалната си програма в 21 града в България. А за да не загубят посоката по пътя, 300 обучени Лидери подкрепят младежите, по време на тяхното израстване.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: