Над 200 беленчани посрещат днес Папа Франциск у нас, подаряват му икона на четирима български мъченици

05.05.2019 8:09

Над 200 поклонници от Белене ще посрещнат в София днес Папа Франциск. Това ще бъде и най-голямата група от Северна България.

Беленчани ще подарят на Папа Франциск икона на четирима български мъченици. Иконата, чийто автор е пожелал да остане анонимен, изобразява епископ Евгений Босилков и католическите свещеници Йосафат Шишков, Павел Джиджов и Камен Вичев, осъдени на смърт и убити при комунистическия режим през 1952 година. През 1998 г. на тържествена церемония във Ватикана папа Йоан Павел Втори призна за блажен епископ Евгений Босилков, а през 2002 г. при посещението си в България призна за блажени и Йосафат Шишков, Павел Джиджов и Камен Вичев.

Отец Паоло Кортези, председател на Културен център „Евгений Босилков“ – Белене и енорист на католическата общност в Белене, коментира, че посещението на Папа Франциск у нас е важно не само за българите католици, но и за цяла България. „Папата е човек, който носи в себе си позитивна енергия за помирение на Земята и работи активно всички ние да живеем заедно в мир. Мисля, че всички можем да черпим от тази енергия – не само католиците, а и всички хора с добра воля“, каза отец Паоло.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: