Два големи празника събраха жители и гости на Тотлебен днес на площада в селото

04.05.2019 16:04

Два големи празника събраха жители и гости на Тотлебен днес на площада. Единият е традиционния пролетен празник „Весел Гергьовден”, а другият – честването на 80 години от създаването на първата земеделска производителна кооперация, която през 1939 г. се основава именно в Тотлебен.

Първо беше отслужен водосвет за здраве и благоденствие. След това, под съпровода на музикантите от „Виво Монтана” по централната улица премина атрактивно шествие, пресъздаващо цялостния селски живот от 1939 година насам. Организирано от Павлина Антонова – председател на Земеделска кооперация за производство и услуги (ЗКПУ) „Възход”, в шествието участваха самодейци от всички читалища на териотирята на община Пордим. Първи бяха наследниците на учредителите и техните приемници. Антонова спомена и един любопитен факт: един от учредителите – тогава още дете, което е имало настойници в самото ръководство на кооперацията – Геновева Дудова, също беше сред присъстващите. Последваха ги сеячите, събирачите – всички селскостопански труженици, които някога са работили на полето. Финала постави парадът на селскостопанската техника. Първият трактор в кооперацията е дошъл още при основаването й, но най-старият показан в парада е от 50-те години на миналия век, възстановен от един от механизаторите, каза още Антонова. След старите машини беше показан целият селскостопански парк на двете сегашни кооперации, наследили, основаната през 1939 г. А именно ЗКПУ „Възход” с председател Павлина Антонова и ЗК „Възход 39” с председател Красимир Димов. Те съществуват заедно, помагат си и обработват 16 хиляди декара тотлебенска земя. Не минава празник или събитие в селото, което да не е подкрепено от тях.

Гости на тържеството бяха Ангел Деков – областен шеф на Съюза на кооперациите в Плевен, кметът на община Пордим Детелин Василев, кметът на Тотлебен Емил Гашев, кметове от селата в общината, общински съветници от Пордим, Цветан Антов – областен председател на ПП АБВ и общински съветник от Плевен. Тържеството продължи с празничен обяд, организиран от ЗКПУ „Възход“ и всеобща веселба. Довечера за всички в Тотлебен ще пее Маргарита Хранова.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: