Генерал от Плевенско – кадър на ВНВВУ – Долна Митрополия, ще командва парада на 6 май

04.05.2019 13:56

По традиция Денят на храбростта и празник на Българската армия – 6 май ще бъде отбелязан с военен парад в гр. София. Той ще започне в 10.00 ч. на площад „Княз Александър I”. В него ще участват над 1 000 военнослужещи от Въоръжените сили, 48 верижни и колесни бойни машини на Сухопътните войски и зенитно-ракетните формирования на Военновъздушните сили и 10 вертолета и самолета от състава на военната ни авиация. На площада ще премине и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата ще могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. „Княз Александър I“, а който проявява интерес към службата в редиците на Българската армия ще може да получи информация на щанда на Централното военно окръжие – част от националната кампания „Бъди войник”.

Военният парад ще бъде командван от заместник-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов. В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената-светини и 10 представителни блока с бойните знамена на: Военна академия „Георги Стойков Раковски”, Националната гвардейска част, Националния военен университет „Васил Левски”, 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк – Смолян от състава на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили, Военноморските сили, 68-ма бригада „Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Служба „Военна полиция“.

При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Отбелязването на Деня на храбростта и празник на Българската армия ще започне на 6 май от 9.00 ч. с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин. Той ще бъде отслужен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. В ритуала ще участват представителни формирования на Националната гвардейска част и знаменен взвод със Самарското знаме, щандарта на Първи конен полк, знамето на 30-ти пехотен Шейновски полк, знамето на 23-ти пехотен Шипченски полк, знамето на 15-ти пехотен Ломски полк, знамето на 13-ти пехотен Рилски полк, знамето на 6-ти пехотен Търновски полк и знамето на 25-ти пехотен Драгомански полк.

В честванията на празника ще участват президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, висши офицери от Българската армия. Поканени са да присъстват представители на държавното ръководство, Дипломатическия корпус, военно-патриотичните съюзи. Официални гости на тържествата, посветени на Деня на храбростта и празник на Българската армия, ще бъдат също заместник-министърът на отбраната на Република Северна Македония Беким Максути и директорът на Генералния щаб на Армията на Република Северна Македония генерал-майор Зоран Милески.

Биографични данни на командващия парада генерал-майор Иван Лалов – заместник-командващ на Съвместното командване на силите

Генерал-майор Иван Лалов e роден на 9 август 1962 г. в с. Бреница, област Плевен. През 1987 г. завършва ВНВВУ „Г. Бенковски” в Долна Митрополия. Офицерският му път започва като младши пилот в авиобазата в Равнец.

През годините последователно преминава през основни командни длъжности – старши пилот, командир на звено, началник щаб на ескадрила, командир на ескадрила, командир на Трета авиационна база „Граф Игнатиево”. Завършил е ВА „Г. С. Раковски”, както и специалност „Стратегическо ръководство на отбраната и Въоръжените сили” в Общовойсковия колеж по отбраната на Република Франция в Париж. От 6 май 2018 г. е заместник-командващ на Съвместното командване на силите.

Генерал-майор Иван Лалов е офицер с отличен командирски опит и професионална подготовка, военен пилот I клас. Пилотирал е самолети L-29, L-39. МиГ-17, МиГ-21 и МиГ-29.

За заслугите му към отбраната на страната и развитието на Българската армия е награждаван от министъра на отбраната с награден знак „Свети Георги Победоносец ІІ степен”, както и с предметни награди и грамоти.

Владее английски и френски език.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: