С изложба днес в Плевен отбелязват 85 години от смъртта на Никола Ракитин

02.05.2019 7:45

Днес, 2 май, от 13.30 часа в Регионална библиотека – Плевен ще се открие изложба, посветена на 85 години от смъртта на поета Никола Василев Ракитин. Ракитин е поетичният псевдоним на Никола Василев Панчев, роден на 6 юни 1885 г. в с. Лъжене, Орханийска околия (дн. с. Трудовец, Ботевградско). Ракитин е единственият от значимите наши поети, който остава в провинцията и изгражда своето голямо литературно дело в непосредствена близост с природата. Скромен и непретенциозен, обичан и уважаван, той е и учител, читалищен деец и директор на Военноисторическите къщи и музеи в Плевен.
Завършва Първа Софийска гимназия през 1903 г. В периода 1903-1908 г. следва славянска филология в Софийския университет, за кратко учи и в Швейцария. От 1 април 1908 г. е назначен за учител в Плевенската мъжка гимназия. В годините на Първата световна война е мобилизиран като военен кореспондент. От 1920 до 1932 г. е преподавател в Средното лозаро-винарско училище в града, а от 19 септември 1932 г. поема поста директор на Военноисторическите музеи в Плевен.
Той е автор на 23 стихосбирки, десетки пътеписи и публицистични текстове в различни списания. Обвинен в „предателство и шпионаж” той изживява големи нравствени страдания. Опозорен, оклеветен, незаслужено оскърбен и унижен Ракитин завършва живота си в ранните часове на 2 май на път за София под колелата на влака в тунел № 3.
В изложбата са представени всички негови стихосбирки, включително и първата, отпечатана през 1909 г. в Плевен в печатницата на Караиванов-Влахов. Посетителите ще разгледат богатата литература, която библиотеката притежава за него. За Ракитин са писали много известни наши литературоведи, между които и Георги Григоров, Йордан Каменов, Георги Константинов, Михаил Кремен, Кръстю Куюмджиев, Людмил Стоянов и др. Показана е драмата „Саломея” на Оскар Уайлд в превод на Н.В. Ракитин. На постери са представени снимки от живота му, негови стихове, както и мисли за него.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: