СУ „Стоян Заимов“ – Плевен чества своя празник /снимки/

26.04.2019 18:35

От 22 до 24 април тържествено бе отбелязана 42-та годишнина от основаването на СУ “Ст.Заимов“, гр.Плевен. Празничните дни бяха свързани и със 150г. създаването на Менделеевата таблица и  185 г. от рождението на Д.Менделеев.

В различните дни от седмицата, посветена на патронния празник, се проведоха интересни срещи разговори с успели хора, учени в областта на биологията, физиката, ядрената физика. Особено впечатляваща за учениците на СУ „Ст.Заимов“ и техните гости от ОУ „П.Берон“, ОУ „Цветан Спасов“, ОУ „Лазар Станев“ беше срещата с доц. д –р.Петър Христов, учен от ЦЕРН – от първия випуск на СУ“Стоян Заимов“. Учениците задаваха много въпроси, свързани с тайните на Вселената и изследванията на ЦЕРН.

В сряда учениците се потопиха и в загадките на микробиологията с лектор доц.д-р. Милена Георгиева, която разкри интересни тайни за човешката ДНК и човешкия геном.

Най -впечатляващ за всички от СУ „Стоян Заимов“ беше празникът на химията, на който ученици от VII до XIi клас показаха своите знания и подготвиха интересни и забавни опити, с които показаха, че  химията може да бъде както сериозна наука, така и увлекателна. Най- атрактивни бяха опитите „Слонска паста за зъби“, „Горящи ръце“,‘“Огън без кибрит“,“Зловещо дърво“. Госпожа Церянова, преподавател по химия, благодари на учениците и изненада гостите и участниците с тематични чаши и сладки. Всички зрители се убедиха, че химията може да бъде приятел и помощник на човека.

На 24 април учениците от VIII –  XII клас поднесоха цветя и венец на гроба на Стоян Заимов в Скобелев парк, посетиха къщата на Стоян Заимов и Костницата. Бяха наградени и най-добрите писатели и художници, спечелили училищния конкурс за есе, разказ, стихотворение и рисунка.

Анни Петкова, директор на училището, приветства всички с патронния празник и връчи награди на победителите.

За по-малките ученици имаше спортен празник в двора на СУ „Стоян Заимов“, с много турнири по футбол, волейбол и баскетбол.

Снимки и информация: СУ „Стоян Заимов“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: