Изложба-спомен за акад. Светлин Русев откриха в плевенската галерия „Рос Арт”

25.04.2019 17:08

Изложба „Светлината – Учителят и негови последователи” бе открита днес в Галерия „Рос Арт” на хотел „Ростов”. В нея са включени 30 платна на Светлин Русев, Милко Божков, Иван Велчев – Йово, Валентин Колев и Стилиян Атанасов. Изложбата е посветена на светлия християнски празник Великден, но е и повод да напомни, че на 26 май се навършва една година от кончината на неповторимия Светлин Русев.

В седмицата, в която трябва да се чуват само добри думи и да се вършат добри дела, се опитахме заедно с художници, направили много за Плевен и оставили следа в българската живопис, да представим една колекция, съхранена през годините, каза пред присъстващите собственикът на Галерия „Рос Арт”, бизнесменът и депутат Васил Антонов, който не скри, че това е било едно трудно начинание. Но определено си струваше, тъй като това, което е останало, е изключително хубаво, допълни той. Антонов отбеляза, че незабравимият акад. Светлин Русев имаше много ярка следа не само с четката, но и при откриването на изложбите. Неговите откривания бяха едни блестящи човешки есета, които се превръщаха в моментна снимка не само на културата, но и на живота в страната, каза Васил Антонов.

От своя страна, художникът и галерист Иван Велчев – Йово подчерта, че мястото на изложбата е особено и изпълнено с енергията на Светлин Русев поради факта, че Васил Антонов е сред най-ревностните почитатели на неговото изкуство. Както някои от нас, и аз бих благодарил на съдбата, че имах възможност да пресека пътя си с този на Светлин, каза Йово. Художникът посочи, че няма никакъв повод да се стремим да отдалечаваме спомена за Светлин Русев, а тъкмо напротив – сме длъжни да го споделяме.

Картините са част от Колекция „Ростов” и ще бъдат изложени до края на месец май. Входът е свободен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: