Успешно представяне на ПГ по туризъм – Плевен в Панорама на професионалното образование

24.04.2019 9:50

„Панорама на професионалното образование“ за най-добър млад барман, най-добър готвач, хлебар-сладкар и за сервитьор, се проведе на 18 и 19 април в панаирна палата 2 в Пловдив.

Участваха общо 58 състезатели от 33 гимназии. По 18 възпитаници от всяка  професионална гимназия се състезаваха за млад готвач и сервитьор. Основните продукти, с които готвиха, бяха сьомга и пилешко бутче. В същото време сервитьорите имаха задача да поднесат с приготвеното меню най-подходящите вина. Дванадесет бъдещи бармани приготвяха вариации на известни коктейли.

Хлебар-сладкари приготвяха фокача и деконструиран десерт. В присъствието на доказани шеф-готвачи и сладкари, асоциацията на барманите, асоциацията на сомелиерите, членове на 4 журита, гости, учители и ученици състезанието беше закрито, резултатите обявени, а наградите връчиха г-жа Станулова старши експерт в МОН и Николина Ангелкова – Министър на туризма.

Като признание за всеотдайния труд и популяризиране на професиите в туризма Николина Ангелкова връчи сертификат „За персонална ангажираност и принос в насърчаване развитието на кулинарното изкуство сред учениците в България“ на Малинка Маринова – председател на Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство и директор на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ Плевен.

В надпреварата взеха участие и възпитаниците на ПГ по туризъм Плевен Велислава Цекова в категория „Млад барман“ и Кристин Пелова в категория „Млад сервитьор“.
Велислава Цекова показа невероятни умения и стил в барманството. Лъчезарна и усмихната, с добра техника тя се класира в призовите места, а Кристин Пелова заслужено стисна купата и медала за 3 място, както и грамота за най-правилно декантиране на вино. Двете състезателки бяха тренирани и подготвени от екип с ръководител г-жа Личева.

Информация и снимки: РУО-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: