Съдят мераклия за знания, представил фалшиви документи, за да учи в плевенска гимназия

23.04.2019 12:03

Районна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу  Г. О.  за това, че на неустановен ден през периода септември – ноември 2016 г. в гр. Плевен, в професионална гимназия „Захари Зограф“ – Плевен, чрез служител в гимназията, съзнателно се ползвал от неистински официален документ за завършено основно образование – свидетелство за основно образование,  на което бил предаден вид, че е издадено от ОУ“Васил Левски“ – Плевен, като от него за самото съставяне не може да се търси наказателна отговорност – престъпление по чл.316, вр.чл.308 от НК.  За това информират от Пресцентъра на Прокуратурата.

Г. О. имал завършено начално образование. Искал да придобие квалификация и образователна степен, но не можел да се запише в  Професионална гимназия, тъй като нямал завършено основно образование. Поради това се снабдил с неистинско свидетелство за основно образование на което бил придаден вид, че е издадено от ОУ “В. Левски“ – Плевен. Потърсил за съдействие своя близка, която работела в Професионална гимназия „Захарий Зограф“ – Плевен. Казал й, че иска да се запише в училището и ако е възможно тя да подаде документите от негово име, понеже бил ангажиран и не можел да отиде. Жената взела документите и Г.О. бил записан като ученик в ІХ-ти клас за учебната 2016/2017г. в Професионална гимназия „Захарий Зограф“  специалност „Производство на мебели“.

При извършване на проверка на документите, удостоверяващи завършено основно образование на учениците в училището, възникнали съмнения относно истинността на някои от документите, между които и  тези на Г. О. Проверката установила, че обвиняемият не е бил ученик в училището от името на което било издадено свидетелството за завършено основно образование.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: