Александър Йорданов в Плевен: С ГЕРБ сме заедно на евроизборите, защото искаме да победим БСП

22.04.2019 16:56

„С ГЕРБ сме заедно на евроизборите, защото искаме да победим БСП. Това е лична моя мисия, откакто съм влязъл в политиката“. Това заяви на пресконференция днес шестият в листата на ГЕРБ и СДС за предстоящите евроизбори Александър Йорданов. В срещата с медиите участваха още Румен Христов – председател на СДС, Илия Лазаров – главен секретар на СДС и 17-и в общата листа на двете партии, д-р Марияна Лазарова – заместник-председател на СДС и Пепо Петков – председател на СДС – Плевен.

Йорданов бе категоричен, че БСП не трябва да се допуска на власт, защото колкото пъти това се е случвало, толкова пъти тя е водила страната към катастрофа. Така беше при Луканов, така беше и при Виденов, подчерта Александър Йорданов, допълвайки, че не иска това да се повтаря. „Зададох си въпроса коя е силата, която може да победи БСП. Отговорът е един – ГЕРБ и СДС. Останалите се борят за нещо друго, но не и да победят БСП, а те и не могат. Затова и моето място е в тази коалиция, тя има шанса да победи“, посочи Йорданов.

Кандидатът за евродепутат от листата на ГЕРБ и СДС отбеляза, че на дневен ред са избори за Европейски парламент, а те са по-глобални и много по-различни от местните такива. „На тези избори е важно да решим дали искаме да живеем в конфронтирана и националистическа Европа, в каквато вече сме живяли през 20 век, което всъщност искат някои националисти. Тази разделена Европа отговаря и на днешната кремълска политика, желанието на която е да се възстанови предишното съветско могъщество. А това става по два начина – със завладяване на територии или с монтиране на марионетни правителства. Ако е така – България да излиза от ЕС и да се присъединяваме към Русия, но досега не съм видял хора да емигрират в Русия, защото там е по-хубаво. Дори самите руснаци избират да живеят в европейска и натовска България“, каза той.

Александър Йорданов отбеляза, че на тези избори се решава бъдещето на Европа – ще се реформира ли тя или ще върви към разпад, а СДС и ГЕРБ са за развитието на Европа към по-добро. „Човек трябва да мрази България, за да не вижда, че можем да успяваме само в голямата общност на ЕС. Сами сме заникъде, а Европа е името на солидарността. ЕС не е статукво, това е процес, който постоянно се договаря и развива, като след 20-30 години ще има нови регламенти. Да обърнем поглед към Европа и да водим дебат на полето на Европа – каква Европа искаме да видим“, призова в Плевен кандидатът за евродепутат. По думите му, задачата на България е да участва в добрите промени на ЕС, допълвайки, че само те ще направят така, че да не се чувстваме като изоставените деца на Европа.

От своя страна, Илия Лазаров, посочи, че за да ни чува Европа, е важно как ние самите си поставяме нещата. Ако в Брюксел отидат хора без самочувствие, те не могат да прокарат никаква политика, а основното в Европа е да се лобира за интересите на държавата, изтъкна кандидатът за евродепутат. Колкото до използването на преференциите на предстоящите избори през май, лидерът на СДС Румен Христов заяви, че те са право, което не бива да бъде отнемано. Няма да забраняваме на никога да гласува преференциално, а дали ГЕРБ ще изпълни ангажиментите си да няма преподреждане на листата – ще разберем след изборите, но аз вярвам, че Александър Йорданов ще бъде член на европарламента от групата на ЕНП. Също така, вярвам, че в Европа ще има дясно управление, а това е и голямата ни задача“, каза още Румен Христов.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: