Районен съд – Червен бряг проведе образователни инициативи с ученици от ТГ „Васил Априлов“

20.04.2019 9:01

В деня на Конституцията и професионален празник на юристите и съдебните служители – 16 април, Районен съд – Червен бряг отвори врати за всички желаещи да се запознаят отблизо с дейността на институцията. Инициативата „Ден на отворените врати“ е на Висшия съдебен съвет, целяща повишаване на правната култура на гражданите и възможност всеки желаещ да се докосне отблизо до правораздавателната система на България и повишаване на доверието в работата на съда.

Същевременно съдът реализира няколко кампании във връзка с Образователна програма „Съдебна власт-информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища“.

Във фоайето на съда бяха изложени и рисунките от конкурса на тема „Познатата и непознатата съдебна власт“, провеждащ се за учениците от  ТГ „Васил Априлов“. За победителка в конкурса за рисунка бе обявена Ивенис Тихомирова от 8 а клас с невероятната си графика. Второ място се присъди на Цветелина Вълова от 12а клас, а трето място на Веско Георгиев от 9 а клас.  Поощрителна награда се връчи на Мирослава Георгиева от 8 а клас за начина, по който бе представила съдебната власт чрез карикатура. С разрешение на всички участници рисунките остават в сградата на съда, където ще красят фоайето за продължителен период от време. По този начин рисунките могат да станат достояние на голям брой граждани и ще доставят наслада от чистота на детската душа, прозираща зад рисунките.

За първа година бе обявен и конкурс за есе на тема „ Доброто и злото, кое е повече в живота„, в който участваха ученици от Търговската гимназия.  На първо място в конкурса бе отличена Мелани Бочева от 12а клас. Второто  място взе за Кремена Кузманова от 10 а клас, а третото място – Мария Николова от 10 а клас.

В деня на българската конституция и на юриста, най- интересен и очакван от учениците на Търговска гимназия „Васил Априлов“ бе проведения симулативен процес. Гости и публика бяха директорът на гимназията, Ивайло Цанов – ДПС от РУ на МВР-Червен бряг и класни ръководители на няколко класа. Пред своите съученици непълнолетните представиха наказателно дело с обвинение в телесна повреда, причинена при побой между две непълнолетни ученички от гимназията, съпроводен с размяна на обидни  и цинични думи. През последните години в обществото все по-често се среща насилието в училищата, което бе повод РС Червен бряг да организира именно  процес с подобна тематика. Целта на съда е да окаже своето възпитателно и превантивно въздействие върху непълнолетните.  Учениците показаха завидни актьорски умения и добро познаване на процедурата в съдебната зала, резултат на няколко дни усилени тренировки и значителен труд и усилия от всеки от тях. Децата влязоха в ролята на съдия, прокурор, тъжител, подсъдим, адвокати, родители, свидетели, вещо лице и представител от Детска педагогическа стая. Симулираното производство приключи с присъда, прочетена от съдия Циталия Дакова, с която подсъдимата бе осъдена на наказание „Пробация“  под формата на няколко пробационни мерки, сред които  и полагане на  200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото като всеки ден в продължение на 1 година извършителката на общественоопасното деяние полага грижи и почиства двора на училището, както и осигурява чистотата в класната стая. Всички участници в процеса получиха грамоти и награди, както и бяха бурно аплодирани от публиката.

Децата разбраха най-важния урок,  а именно да уважаваш  човека срещу теб.

В съответствие с принципа в чл. 14 от Конституцията на Република България прогласяващ, че децата са под закрилата на държавата, РС Червен бряг ще продължи да води съвместно с останалите институции борба срещу феномена детско насилие. Последният е проблем на общественото здраве и  на правата на човека, с потенциално опустошителни и скъпи последици. Основната цел на РС Червен бряг е да повиши разбирането и чувствителността по темата за насилието, да се намали толерантността към различните му проявления и да се подкрепят училищата, когато става въпрос за ефективна превенция.

Снимки и информация: РС – Червен бряг

#тагове:

НАЙ-НОВИ: