Деца от ДГ „Калина“ – Плевен научиха повече за ритуалите при пролетните празници

20.04.2019 9:20

В народното съзнание Лазаровден, Цветница и Великден са празници, които идват с полъха на пролетта и уханието на цветята. У нас те са едни от най-обичаните християнски празници, които народът ни свързва със здравето, благоденствието и плодородието.

Учителките на децата, Габрова и Атанасова, от група “Мечо Пух“ при ДГ „Калина“ – Плевен припомниха познанията и представите на децата и техните родители с презентация на тема „Пролетни празници“, разказаха им за символите и поверията на българския народ свързани с пролетните празници, показаха как се обличат лазарките, разпознаха коледарски, великденски и лазарски обреден хляб и китката от пролетни цветя за Цветница, като провокира с тях децата да творят – те конструираха, апликираха, рисуваха лазарки с тяхната прекрасна народна носия, изработиха цветни венчетата за косите, поставки за яйца.

Техни помощници и партньори бяха родителите им. Майките на момчетата изненадаха момичетата , като им бяха изпекли лазарски обредни хлебчета – кукли с разнообразни форми, а най големия обреден лазарски хляб бе изработен от майката на Александър. Майките на момичетата донесоха великденски козунаци и изработени заедно с децата венчета за косите им. Поздрав за директора на ДГ “Калина“ Ж. Атанасова и за всички присъстващи поднесоха бъдещите лазарки под ръководството на П. Михайлова, учител по музика. Най-емоционалният момент бе похапването от козунака. В духа на празниците, децата напомниха на всички, че това са празници на християнския дух и добродетели.

Снимки и информация: ДГ „Калина“ – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: