Мартин Митев: Възстановяването на ВВВУ – Долна Митрополия ще даде допълнителен тласък за развитие на региона ни като академичен център

19.04.2019 12:11

„Тази седмица за Плевен имаме две много добри новини, дори бих казал повече от добри. Това са решението на Народното събрание за откриване на Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. И втората, но не по значение, която Плевен чака от дълго време насам – през 2021 година АМ „Хемус“ трябва да достига до пътя Плевен – Ловеч.“ Това заяви днес председателят на Общински съвет – Плевен, Мартин Митев по повод двете новини, касаещи града тази седмица:
„С решението на Народното събрание за възстановяване на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия е поправена една несправедливост, допусната 2002 година. Реално преди 17 години ВВВУ – Долна Митрополия престана да съществува като такова и това нанесе много щети на региона като цяло. Като председател на Общински съвет – Плевен, винаги съм твърдял, че за развитието на града и региона ни са важни две неща – възстановяване на Висшето военновъздушно училище и изграждане на „Хемус“. Приел съм тези два въпроса като лични каузи. Преди година в Общинския съвет на Плевен приехме и текст на Декларация за възстановяване статута на ВВВУ – Долна Митрополия. Тази декларация изпратихме до Народното събрание и до Министерството на отбраната в знак на нашата категорична позиция в подкрепа на такова решение. Както и преди съм казвал – възстановяването на училището е въпрос, по който трябва да бъдем единни, без да търсим политика. В Общински съвет приехме декларацията единодушно, виждаме единодушна подкрепа на решението и в Народното събрание.
Убеден съм, че възстановяването на ВВВУ „Георги Бенковски“ ще е от голямо значение за региона ни, защото винаги наличието на едно висше учебно заведение в дадено населено място води след себе си редица положителни неща. Виждаме примера и с Медицинския университет в Плевен. В случая с ВВВУ – Долна Митрополия смятам, че там ще могат да се обучават не само кадри за нашата авиация, но и възможност за обучение на чужди граждани. С възстановяването на училището ще бъде даден допълнителен тласък за развитието на Плевен и региона като академичен център.
Относно новината за АМ „Хемус“, съобщена в Плевен от зам.- министъра на МРРБ Николай Нанков, винаги съм бил на мнение, че изграждането на трасето е от жизненоважно значение не само за развитието на цялата Плевенска област, но и за цяла Северна България. Без „Хемус“ Плевен би останал на нивото, на което е в момента. Радвам се, че Общинския съвет на Плевен вече гласуваме и проекти на решения, свързани с трасето. На заседанието ни през м. март тази година дадохме предварително съгласие за промяна предназначението на земеделски земи за неземеделски нужди върху имоти – общинска собственост в землищата на две населени места – Николаево и Бохот, във връзка с изграждането на „Хемус“. Добрата инфраструктура винаги е предпоставка за развитие на бизнес и за интерес от страна на инвеститори. А това означава повече работни места, съответно по-малко млади хора ще напускат родното място в търсене на реализация другаде.“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: