В Плевен днес представят проекта за най-големия Исторически парк в света

18.04.2019 7:05

Проектът за най-големия и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света ще бъде представен в Плевен днес, 18 април, четвъртък.

Паркът се очаква да отвори врати край Варна тази пролет. Замислен като мащабен комплекс, разположен в завършения си вид на над 500 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк предлага на българските и чуждестранни посетители интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето през петте епохи на човешката цивилизация. На място ще бъде пресъздадено развитието й, случило се по нашите земи от епохата на халколита и неолита, през славната история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство.

Запълвайки нарастващото търсене за исторически забележителности в световен мащаб, Исторически парк ще разказва историята на посетителите си и чрез въвличането им в тематични занаятчийски курсове, исторически представления и филми, обучения в древни бойни и битови умения, конна езда, изложби и точни възстановки на обекти, предмети и начин на живот от миналото, както и традиционни ястия, места за настаняване и зони за отдих, детски кът и сувенирен магазин.

Идеята за създаването на Историческия парк е моя и се роди през 2011 година. Основната цел е с ИП да променим начина, по който чужденците приемат българите и България, както и начина, по който ние самите възприемаме себе си. Високо оцененият на световно ниво атракцион ще промени и типа туристи, които посещават страната ни и в същото време ще създадем перспективен икономически отрасъл, който да даде възможност на много българи да правят международен бизнес. Всички можем да се радваме, че сме част от това ново начало за България и българския туризъм и самосъзнание, а аз съм повече от щастлив от това.“, споделя Ивелин Михайлов, изпълнителен директор на „Исторически парк“ АД и инициатор на проекта.

По създаването на Исторически парк се работи от над 8 години, а от момента на планирането досега са въвлечени над 4000 души специалисти във всяка област. Използваните материали са изцяло автентичните за епохите – камък, дърво, мрамор и керамика.

Атракционът се изгражда поетапно като се планира целият обект, в пълна функционалност, да бъде завършен през 2022 година. В момента тече изграждането на първата фаза – халколит, неолит и траки, и зона за почивка с езера, която ще бъде завършена до 22-ри юни 2019 г., когато Паркът ще отвори официално врати за посетители.

Достъпът до обекта ще става посредством заплащане на входна такса или с различни нива на клубни карти като за момента са пуснати в лимитирани серии до 21-ви юни „Златна карта“ и „Семейна карта“, които дават огромно ценово предимство на притежателите им за 10 години напред. Картите са вече в продажба: http://ipark.bg/tourism/loyal-programs/.

Атракционът ще бъде открит с двудневен фестивал на занаятите на 22-ри юни 2019 г. Присъединете се на: https://www.facebook.com/events/591505397982290/

Презентацията ще се води от идеолога и основен двигател на проекта –  Ивелин Михайлов.

За да научите повече за проекта Исторически парк и възможностите за включване в него, може да участвате в представянето му на 18 април в Арт център-Плевен, Градска градина, ул. „Дойран“ от 18:00 ч. до 19:00 ч. Входът е безплатен, но поради ограничени места в залата, изисква задължителна предварителна регистрация тук: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdZstZuOZGV450YBjOTGW9fM2Gz2dtWxSFTDxNYBAGUhyMq_w/viewform или позвънете на 0877496679 – Генади Георгиев.

Допълнителна информация:

Website:www.ipark.bg
Facebook: https://www.facebook.com/HistoricalPark.BG
Youtube канал: https://www.youtube.com/channel/UC17h1IoNyOlWXsUe-Ffg6mg
Демо видео: https://youtu.be/W9ViSK8WCMc

#тагове:

НАЙ-НОВИ: