Министър Каракачанов: След 17 години една допусната грешка бе поправена

18.04.2019 15:47

Както писахме, от 1 януари 2020 г. се открива Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това реши единодушно днес 44-ото Народно събрание като „За“ проекторешението на Министерския съвет гласуваха 87 народни представители. Основен мотив за откриването на училището е нарастващата необходимост от промяна на модела на подготовка на специализирани кадри, отговарящи на съвременните изисквания на Военновъздушните сили и авиацията. На гласуването на решението в пленарна зала присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

В Народното събрание днес министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че след 17 години една допусната грешка е била поправена. „Отново даваме възможност да се възроди едно от висшите ни военни училища, което е възпитало стотици, може би хиляди кадри“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов и подчерта, че нуждите на авиацията ще искат все повече кадри. „Даваме възможност на онези млади българи, които искат да се посветят на авиацията, да получат образованието си в България“, подчерта той. По думите му – с отпуснатите средства в размер на 4 милиона лева ще се извърши частично възстановяване на сградния фонд. По подобие на Военноморското училище във Варна, което е престижно учебно заведение в Европа, и ВВВУ ще даде възможности за обучение и на чуждестранни студенти, подчерта още министърът на отбраната Красимир Каракачанов. „Благодаря на парламента, на министър-председателя, на Министерството на образованието, на Комисията по отбрана, авиационната общественост“, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза още, че има идеи и за бъдещето и развитието на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на Националния военен университет в Шумен: „Не само, че нямаме намерение да местим хора или да им вземаме преподаватели, напротив имаме идеи да подпомогнем и тяхното развитие“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: