Мавзолеят отново ще е осветен в алено в знак на съпричастност към болните от хемофилия

17.04.2019 10:05

За втора година параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен ще бъде осветен в алено в подкрепа на болните от хемофилия. Началото на инициативата беше положено миналата година по идея на плевенчанина Бойко Гаргов, местен координатор на Българската асоциация по хемофилия, и на 10-годишния му син Кирчо, който страда от тази болест.

Световният ден на болните от хемофилия се отбелязва на 17 април от 1989 г. по инициатива на Световната здравна организация. Това е генетично заболяване, от групата на редките болести, при което организмът не изработва определена съставка на кръвта, участваща в процеса на нейното съсирване. Към момента лечение, водещо до излекуване, няма. Прилага се заместителна терапия, при която посредством венозни инжекции се добавя липсващата съставка в кръвта.

През годините на 17 април в червено грейват редица емблематични обекти по света – Операта в Сидни, Телевизионната кула в Останкино, Ниагарският водопад и др. Към тях отново ще се присъедини и параклисът мавзолей в Плевен, който в 20.00 часа тази вечер ще е осветен в червено.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: