Отлични познания за Търновската Конституция показаха ученици от Езиковата в Плевен

17.04.2019 8:09

Възпитаници на ПГПЧЕ – Плевен отбелязаха 140 години от приемането на Търновската конституция. Учениците, взели участие в мероприятието, показаха отлични знания по История на България, както и показаха умения да пресъздават образи. Любен и Борис от 11Б клас пресъздадоха образите на Петко Славейков и Константин Стоилов, като цялостно изградиха образите им по време на гласуването за избор на конституция за България.


Димитър, Енрике, Теодор и Радостина от 11В клас показаха че, няма по-важно от българското и че, няма по-важно от българската история. Мероприятието завърши с гласуване на публиката. Както преди 140 години, отново учениците избраха безапелационно либерализма и конституцията на Петко Славейков. Победата на крайните либерали при приемането на една твърде модерна за патриархалното и консервативно тогавашно българско общество Конституция, е смайваща и е безспорен успех за тяхното крило и парламентарните им остриета, особено в лицето на Петко Каравелов и Петко Славейков.

Ръководители на събитието бяха преподавателите по История и цивилизация Емилия Димитрова, Паулина Шовова, Маринела Иванова, които споделиха, че за тях е привилегия да работят заедно с толкова талантливи ученици. Гости на тържеството бяха учители, ученици и директорът на ПГПЧЕ Юрий Тодоров.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: