Какво е бъдещето на спортните залози?

16.04.2019 11:35

Индустрията на спортните залози се промени повече през последните 15 години, отколкото за предишните 50. През 1950-те години залозите на спорт започнаха да навлизат в световен мащаб и почти нищо не се промени до началото на XXI век. С началото на новото хилядолетие обаче онлайн залозите промениха драстично пейзажа и сега те се развиват с темпове, каквито историята не познава. Бъдещето винаги е непредсказуемо, но ние ще се опитаме да си го представим на базата на сегашните тенденции в бизнеса със спортни залози.

От предварителни залози към залози на живо

Голяма част от промяната в залаганията се дължи новата възможност за поставяне на залози по време на играта, която се появи заедно с онлайн букмейкърите. Повечето големи букмейкъри вече отчетоха превземането на пазара от залозите на живо, които вече носят на компаниите по-голям оборот от предварителните залози.

Операторите вече осъзнават това и добавят нови дози забавление към своите залози на живо. Почти навсякъде към страницата на всеки един провеждащ се в момента мач има добавени статистики в реално време, а много компании вече започнаха да добавят и видео предаване на живо от мястото на събитието. Така, гледането на спорт вече не е окупирана от телевизиите територия. Водещите сайтове за залози имат достатъчно голям оборот, за да могат да си позволят да вземат правата за големи спортни събития. Това важи дори и за български компании – Efbet излъчва безплатно първенството на Италия.

От свободен пазар към регулиран

Залозите станаха до голяма степен политически въпрос в много страни от Европейския съюз. Докато преди 10 години на практика нямаше регулация върху онлайн залозите, днес правителствата на почти всички европейски страни атакуват индустрията чрез въвеждане на лицензионен режим, данъци и задължителни мерки за отговорен хазарт, целящи да предпазят уязвимите към хазартна зависимост потребители.

Тенденцията в момента е, че все повече страни в световен мащаб въвеждат регулирани пазари, докато нито една държава не се е отказала от вече въведена регулация, заради което и специалистите в индустрията смятат, че след 10-20 години няма да е останала държава, в която да няма разделение на “позволени“ лицензирани оператори и “забранени“ букмейкъри без лиценз, които да се блокират на национално ниво от интернет доставчиците.

България не остава по-назад от световната тенденция и от 2013 г. е с лицензионен режим, при който позволение да работят имат само букмейкърите с лиценз, а тези без такъв попадат в т.нар. “черен списък“ и се блокират от интернет доставчиците.

Растеж на нови пазари

Състезателното геймърство се е зародило през 1980-те години. Да залагаш на турнири по електронни игри също беше нещо напълно непознато само преди 15 години, но днес около 200 млн. гледат състезания по електронни спортове и над 612 млн. долара се залагат на тях.

Прогнозите сочат, че до 2020 г. оборотът на електронните пазари в букмейкърските къщи ще достигне до 3,3 млрд. долара, с което ще се наредят в топ 5 спортовете в букмейкърските къщи.

Само времето ще покаже през следващите години какви нови спортове и видове забавления ще превземат букмейкърския свят, но едно е сигурно – футболът и тенисът няма винаги да властват в индустрията.

Мобилни, мобилни, мобилни

Изследванията показват, че през 2018 г. за първи път залозите, направени от приложение за смартфон, ще бъдат в по-голям обем от направените от компютър залози. В резултат на това, вече почти няма онлайн букмейкър поне без мобилна версия, а голяма част от тях като Efbet разполагат и със собствени приложения.

Мобилните технологии ще продължат да се развиват и ще създадат по-ефективна платформа за обикновените любители в залаганията, които са и основната движеща сила на мобилните залози. Има редица индикации, които сочат, че бъдещият растеж на компаниите за залози ще бъде фокусиран по-скоро върху мобилните платформи, отколкото върху десктоп сайтовете.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: