Превод на императорска тугра от 19 в. показаха днес в Административен съд – Плевен

16.04.2019 14:09

Ученици от СУ „Иван Вазов’ – Плевен влязоха днес в Административния съд в инициативата „Ден на отворените врати”, която преминава под надслов „Открито за съдебната власт“. Младежите бяха посрещнати от председателя съдия Николай Господинов и съдебния администратор Симеон Кънев. Те запознаха учениците с работата на съда, съдебните служители и отделните служби, отговаряха на техни въпроси. Всеки един от младежите получи като подарък екземпляр на Конституция на Р България.

В заседателната зала № 1 на съда бе наредена изложба на архивни документи и материали, свързани с правораздавателната дейност в България през годините. Сред интересните документи бе превод от 1920 г. на Императорска тугра, издадена през август 1872 г. при управлението на султан Абдул Азис, издание на „Ипотекарният кредит на България“ с предговор от Атанас Буров, решения на Върховния касационен съд от 1893 г. и т.н. Някои от представените издания и документи са част от архива на Административен съд – Плевен, а други са предоставени от частни колекционери.

Днешната инициатива се провежда по повод 140 години от приемането на Търновската конституция и е насочена към популяризиране дейността на съда, повишаване правната култура на гражданите, както и към повишаване на доверието в работата на съдебната институция.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: