Ден на отворени врати проведоха в Районния и Окръжния съд в Плевен

16.04.2019 17:01

Днес в Районен и Окръжен съд – Плевен бе проведен Ден на отворени врати. На гости на двете съдилища бяха ученици от VІІІ и Х клас на училище „П.К.Яворов“, заедно с техни преподаватели. Учениците бяха посрещнати пред сградата на съда, където им беше обяснено какъв е реда за влизане в Съдебната палата, какво не трябва да се внася, като бяха и проверени от съдебната охрана. На децата се показа къде се намира гишето, където може при необходимост да им бъде издадено свидетелство за съдимост, като им беше обяснено и какви документи се подават.


След това, учениците бяха посрещнати в съдебна зала на втория етаж, от председателя на Районен съд Плевен – съдия Даниела Дилова и заместник-председателя на районния съд – съдия Светослава Цонева. Те им обясниха какви видове дела се разглеждат от районните съдилища, какъв е реда в една съдебна зала при воденето на дело, какво представлява Синята стая и отговориха на въпроси зададени от учениците. Децата бяха поканени при желание от тяхна страна да присъстват на реален съдебен процес в районния съд, където да могат да видят какви са правилата и процедурите при провеждането на едно съдебно заседание.
В зала №8 на Окръжен съд Плевен, бяха поздравени от заместник-председателя на окръжния съд – съдия Емил Банков. Той им обясни пътя, който минава едно дело от постъпването му в съда, до решаването му. Също така обсъдиха интересни за децата теми, които да бъдат заложени в бъдещ симулативен процес, в който учениците ще участват на 29 май, като самите те ще бъдат в ролята на съдия, прокурор, подсъдими, адвокат, свидетели.
В края на посещението, всеки присъстващ получи копие от Конституцията на Република България.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: