Общински съвет – Плевен ще обсъжда статута на ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“

15.04.2019 13:56

Предложение Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ да получи статут на филиал на ХГ „Илия Бешков“, влиза за обсъждане в Общински съвет – Плевен. Преди заседанието на съветниците, което предстои в края на април, въпросът ще бъде разгледан в две от постоянните комисии – ПК по „Законност, противодействие на корупцията, установяване конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията“ и ПК по “Култура, вероизповедания и международна дейност”. За внесеното до местния парламент предложение информира председателят Мартин Митев.

С приемането на Закона за културното наследство /2009 г./ се регламентира създаването на Регистър на музеите, като служебно Министерство на културата вписва в него националните, регионалните и общинските музеи въз основа на акта за тяхното създаване и по ред, определен със съответната наредба. При проверка в публичния регистър на Министерството е установено, че Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ няма регистрация и уникален идентификатор и в този смисъл не притежава статут на галерия. Предвид изключително високата художествена и историческа стойност на движимите културни ценности, които са представени в постоянната експозиция и тези, които се съхраняват във фонда, Община Плевен трябва да предприеме необходимите действия, за да се извърши изискуемото по Закона за културното наследство вписване в Регистъра на музеите.

Съгласно разпоредбите на чл.28, ал.2 от ЗКН Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ може да стане филиал на ХГ „Илия Бешков“ и отпада необходимостта от самостоятелна регистрация в Министерство на културата. Устройството и дейността на филиала се определя с Правилника на галерията/музея, към която се създава. С тази процедура филиалът в конкретния случай ще получи регистрационния номер на ХГ „Илия Бешков“ и ще придобие статут на художествен музей, се пояснява в предложението, внесено от кмета на Общината Георг Спартански. Като филиал галерия „Дарение Светлин Русев“ ще влезе в музейната, административна и финансова структура на ХГ „Илия Бешков“, а длъжностното щатно разписание ще се изготви съгласно разпоредбите на ЗКН и утвърдения Класификатор на музейните длъжности.

Община Плевен е собственик на движимите културни ценности съгласно договор за дарение с акад. Светлин Русев. Съгласно договор от 19.02.2007 г. разполага и със сграден фонд, предоставен от държавата безсрочно, както и с бюджет за издръжка на галерията, съгласно Решение №1197/31.01.2019 г. на Общински съвет – Плевен.

Датите за заседанията на ПК по „Законност, противодействие на корупцията, установяване конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията“ и ПК по “Култура, вероизповедания и международна дейност” на Общински съвет – Плевен, предстои да бъдат насрочени.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: