Започва ремонт на язовир „Тотлебенов вал”

15.04.2019 14:24

Областният управител Мирослав Петров и народният представител Пламен Тачев присъстваха на първа копка от старта на ремонта на язовир „Тотлебенов вал”, информират от Пресцентъра на Областна администрация – Плевен.

Във встъпителните си думи директорът на „Напоителни системи” Иваничка Райчева изказа благодарност към депутата Пламен Тачев за неговото активно съдействие за решаването на проблема, като отбеляза проведените от него многобройни разговори и срещи по темата. Райчева посочи и ангажираността и на областния управител Мирослав Петров, по инициатива на който през ноември миналата година бе проведена работна среща и бяха изпратени сигнални писма за недопускане на бедствена ситуация. По покана на Мирослав Петров на символичния старт на възстановителните дейности присъстваха и прокурорите от Окръжна прокуратура – Плевен Йорданка Антонова и Иван Шарков.

Изпълнението на обекта е възложено на ДЗЗД ”НПС2019”, а строителния надзор –на „Стройконсулт ГН- 99” ЕООД. Срокът за извършване на възстановителните дейности е до 150 календарни дни. Финансирането е със средства на „Напоителни системи” ЕАД.  Поради неподходящите атмосферни условия изпълнението на обекта започва от рехабилитация на част от пътя, минаващ под колоната на преливника на яз. „Кайлъка” и заздравяване на основата й, уточняват от Напоителни системи.

Ремонтните работи по тялото на преливника ще бъдат изпълнени след спадане на водното ниво на язовира до работната кота. Това налага продължаване на контролирането му източване, обясняват специалистите.

С проектното решение се цели възстановяване изправността на преливника – спиране на филтрациите през тялото на преливника и по дъното на отводняващия канал, укрепване на основата на колоната, уточняват от Напоителни системи.

Строителните дейности включват обработка и запълване на фугите, полагане на хидроизолационна мембрана, бетониране на откосите и дъното, ремонт на канала, пълнещ яз. „Мъртва долина 1”. „ С изпълнението на ремонтно – възстановителните работи ще се гарантиране недопускане заливането на парк „Кайлъка”, каза директорът на Напоителни системи – Плевен Иваничка Райчева.

Снимки: Областна администрация – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: