Георг Спартански: За култура колкото и да направиш, никога не е много

13.04.2019 10:33

С думи на благодарност към учениците на НУИ „Панайот Пипков”, които се погрижиха за празничната атмосфера на церемонията по връчване на наградите от десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” снощи, започна речта си кметът Георг Спартански. Той се обърна с благодарност и към актьори на плевенския театър, както и към директора Васил Василев и режисьора Димо Дешев, който бе  водещ на тържествената вечер.

Специални думи на благодарност Спартански отправи и „на другия човек, който е двигател на всички тези културни събития през последните три години и половина – Стефка Григорова /бел.ред. началник отдел „Култура” в Община Плевен/”.

„Камъни, продължи кметът, се хвърлят по високите дървета, ти не си много висока, за сметка на това си чепата, пълна си с идеи и винаги имаш енергия за трима. Така че продължавайте с Васко Василев и с прекрасните актьори да правите това, което правите. Тук визирам и Северняшкия ансамбъл, художествените галерии, които несъмнено са една от плевенските гордости, Биг бенда на Плевен, хор „Гена Димитрова”.

Спартански подчерта, че през изминалите 3 години и половина културният живот на Плевен протича по друг начин. „И тук не изказвам само моето мнение, но виждам каква е реакцията на хората по време на културните събития в града. Не е лесно в днешно време да се правят конкурси за култура – това изисква много мотивация. Тук благодаря и на Петя Василева, зам.-председател на ОбС – Плевен и председател на Комисията по култура, която е и лично ангажирана и пристрастна към това, което се случва. И само, когато всички усилия са насочени в една посока, тогава нещата се получават по един добър начин”,каза кметът.

Кметът подчерта, че Плевен е общината в България, която дава за култура най-много средства в България съобразно бюджета си. И добави, че сигурно ще бъде критикуван, че няма награда на името на Никола Ракитин и за други неща. „Аз приемам и критиките, стига да са основателни. Критиката всъщност те бута да вървиш напред, в добрия смисъл на думата. За култура колкото и да направиш, никога не е много. Нека и тези, които са ни критици за едно или за друго, да разберат, че не го правим със зла умисъл, имаме определени възможности, опитваме се да реализираме повече и повече, но и да намерим тази тънка граница между пресищането и необходимостта. Така че критикувайте ни, но знайте, че срещу вас нямате опоненти, нямате врагове, имате съмишленици и нека да вървим напред заедно с общи усилия”, каза още кметът Спартански.

Както вече писахме той връчи голямата награда на конкурса, която в юбилейното десето издание бе присъдена на Банко Банков за пиесата му „Под южния кръст”.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: