Връчиха наградите на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“ /снимки/

13.04.2019 9:21

На оригинална церемония в Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен снощи бяха връчени наградите на десетото юбилейно издание на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“. От 45 текста за театър за всички възрасти за финала бяха номинирани 10.

Гости на церемонията бяха областният управител Мирослав Петров, кметът на община Плевен Георг Спартански, зам.-председателят на ОбС-Плевен Петя Василева, началникът на отдел „Култура“ Стефка Григорова, културни дейци.

Преди официалното награждаване се състоя открита среща-разговор на журито с номинираните автори. А след това актьори от плевенския театър под режисурата на Димо Дешев представиха части от пиесите, достигнали до финала на конкурса.

Областният управител Мирослав Петров връчи на директора на ДКТ „Иван Радоев“ – Плевен Васил Василев плакет по повод юбилейното издание на конкурса за българска драматургия. Всеки един от номинираните автори получи грамота и червена роза.

Тази година бяха връчени три поощрителни отличия. За млад автор бе награден Мирослав Христов за пиесата си „Пустония“, за детска пиеса за куклен театър отличието отиде при Александър Мануилов за „Шарена гора“. Бе връчена и една специална поощрителна награда „За Плевен“ на плевенския автор Валери Какачев за пиесата му „Тримата мускетари“. Отличията бяха връчени от Васил Василев.

Кметът Георг Спартански имаше честта да награди носителя на голямата награда на конкурса – Банко Банков за пиесата му „Под южния кръст“. Градоначалникът благодари на авторите и журито, както и на всички, допринесли за запазването на конкурса и за провеждане на неговото десето юбилейно издание.

За тържествената атмосфера на вечерта допринесоха със свои изпълнения ученици от НУИ „Панайот Пипков“.

Няколко реда за носителя на голямата награда Банко Банков:

Писател и професор по строителна механика той е автор на монографии и учебници по строителна механика, част е от ред.колегията на в. „Строителство“. Банко Банков присъства активно с публицистика, проза и стихове, издава романи, книги с повести, пиеси за драматичен театър, филмови сценарий и детски приказки. Носител е на множество награди, една от които  е и Почетен знак „1300 години България“.

Тази година журито на Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев“ е в състав Проф. Венета Дойчева, театровед и председател на журито, Елена Ангелова, театровед и Ясен Василев, драматург.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: