МУ-Плевен дипломира днес Випуск 2019 чуждестранни лекари на Факултет „Медицина”

12.04.2019 7:07

Факултетът по медицина организира Тържествена промоция на чуждестранните лекари от Випуск 2019 днес от 13.00 ч в зала „Магнум” на Втора клинична база с участието на близките на дипломантите, преподавателите и студентите на висшето училище. Събитието ще води проф. Ангелина Стоянова, ръководител на Центъра за чуждестранни студенти, а Академичното ръководство ще бъде представено от ректора проф. д-р Славчо Томов, зам.-ректора по учебната дейност проф. Маргарита Александрова и декана на Факултет „Медицина“ проф. Аспарух Аспарухов.

След успешно завършен 6-годишен курс на обучение по специалност „Медицина” изцяло на английски език, 64 чуждестранни студенти от Випуск 2013-2019 на Факултет „Медицина” придобиват образователно-квалификационна степен „Магистър” и професионална квалификация „лекар”. Младите чуждестранни лекари са граждани на 12 държави – Турция, Гърция, Германия, Нигерия, Швеция, Сърбия, Франция, Пакистан, Испания, Казахстан, Дания и Обединеното Кралство. Чуждестранният лекар с най- висок успех Отличен 5,94 е д-р Азхар Кхан от Великобритания. Отличниците на випуска ще бъдат наградени с плакет „Отличник” на Факултет „Медицина”, луксозни дипломи, грамоти, апарати за кръвно налягане и стетоскопи.

За празника чуждестранните дипломанти са поканили своите родители и близки, които ще станат горди свидетели на тържественото полагане на Хипократовата клетва. Едновременно с това, за четвърта поредна година, ще се изпълни специален ритуал, взаимстван от американските университети – ритуал по предаване на белите медицински престилки от родителите на техните деца. Този акт има символично значение на преминаване от обучението в лекарската професия. На края на церемонията под звуците на химна на Европа „Ода на радостта“ на сцената на зала „Магнум“ чуждестранните лекари ще хвърлят във въздуха академичните си шапки.

Медицински университет – Плевен е известен като първото висше училище в страната, което през 1997 г. въвежда обучение по специалност „Медицина” за чуждестранни студенти, провеждано изцяло на английски език. Първият випуск дипломирани чуждестранни студенти завършва през 2003 г., а випуск 2019 година е 16-тия пореден.

И тази година Медицински университет – Плевен запази тенденцията за висок прием на чуждестранни студенти, желаещи да изучават „Медицина“ в Плевен. На 18 февруари 2019 г. стартира академичната 2018/2019 година за новоприетите 250 чуждестранни студенти от 28 държави, по-голямата част от които са европейски страни. За втора година най-висок е броят на студентите от Италия (120), следвани от гражданите на Великобритания (34), Индия (20), Швеция (7), Канада (6) и Япония (9). За първи път във висшето училище има записани студенти от Република Кабо Верде.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: