Донор от Плевен спаси живота на 20-годишен

12.04.2019 13:09

В Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина“ 20-годишен пациент получи ново сърце след успешна трансплантация. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Под ръководството на директора на болницата проф. Генчо Начев екип от трансплантолози извърши първото за 2019 г. присаждане на сърце. Донорът е 28-годишен мъж с мозъчен кръвоизлив от Плевен.
Трансплантацията е протекла успешно, пациентът е преведен в реанимацията, контактен е и диша самостоятелно. От две години и половина той е в листата на близо 40 чакащи за сърдечна трансплантация пациенти. През това време животът му е поддържан с помощта на изкуствено сърце, поставено в болницата.
От рестарта на сърдечните трансплантации през 2003 г. досега в УМБАЛ „Св. Екатерина“ са извършени близо 70 присаждания на сърце. Лекарите от болницата благодарят на близките на донора за изключително хуманния акт в толкова тежък за тях момент, както и на колегите си координатори на донорски ситуации за отличната колаборация и професионална реакия в спасяването на човешки живот.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: