Министър Каракачанов: Oт 1 януари 2020 г. ВВВУ „Георги Бенковски“ може да възстанови статута си

12.04.2019 16:10

С Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) имаме възможност да възстановим статута на България като страна, която обучава и дава възможност да се усвоява тази сложна, но много благородна професия – авиационната. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на днешния празник на авиацията и космонавтиката 12 април, който посрещна в Долна Митрополия с ръководството на Военновъздушните сили и преподаватели, курсанти и приятели на авиацията на открит летателен ден. Амбицията ми е следващата седмица решението за откриването на Висшето военновъздушно училище да бъде гласувано в Комисията по отбрана, по-следващата – и в Народното събрание. С бюджета за следващата година, от 1 януари 2020 г. ВВВУ „Георги Бенковски“ да възстанови своя статут, каза още министърът на отбраната. Той благодари за подкрепата за възстановяването на училището, която е получил от ръководството на ВВС и от цялата авиационна общественост, както и от местната общественост в Плевен и региона.

„Ще продължим да правим всичко възможно за издигане авторитета на Въоръжените сили на Република България, в това число и на Военновъздушните сили. От вас искам да имате същия хъс, вяра и любов към България, които имаха първите наши бойни летци, и същата воля и желание за победа, които имаше първият наш космонавт“. С тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към курсантите и преподавателите от Факултет „Авиационен“.

По-късно пред журналисти той посочи, че още през 2018 г. са отпуснати средства за ремонт на базата и този процес ще продължи. Първоначално висшето училище ще разчита на кадрите от факултета, но в бъдеще ще е необходимо да нарасне преподавателският състав, посочи министърът. Той определи като „несправедливо“ решението навремето това висше училище да бъде закрито и подчерта, че то е необходимо, както за подготовката на бойните пилоти, така и за нуждите на гражданската авиация, техническия състав и др.

„Правим всичко възможно да съхраним авиационния потенциал, да го развиваме и да гарантираме бъдещето на българските ВВС“, каза генерал-майор Цанко Стоков, командир на ВВС, в словото си при откриването на летателния ден. „С гордост можем да обърнем поглед назад, тъй като България има значим принос за развитието на авиацията и космонавтиката в глобален мащаб“, подчерта командирът на ВВС.

„Военната професия става по-атрактивна и в последните 2 години има по-голям приток от желаещи“, каза още пред журналисти министърът на отбраната. Необходимо е още време и работа, за да заеме тази професия мястото, което й се полага в българското общество. Повишен е интересът към обучение във военните висши учебни заведения и те стават предпочитани и от млади хора, които имат алтернативи да изберат други големи университети. Много от военните специалности обаче са сложни и изискват много повече познания, затова огромен проблем е ниското ниво на подготовка в средните училища, посочи министър Каракачанов.

Откритият летателен ден събра стотици гости, включително и от съседни населени места. Той започна с преминаването на два самолета МиГ-29 от авиобазата в Граф Игнатиево. На учебните самолети „Пилатус“ и L-39 курсанти и инструктори изпълниха сложни маневри, които са част от тренировъчните им програми.

Снимка и информация: Министерство на отбраната, Пресцентър

#тагове:

НАЙ-НОВИ: