Ден на авиацията на летище Долна Митрополия /снимки/

12.04.2019 15:16

40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и Международния ден на авиацията и космонавтиката – 12 април, бе отбелязан днес във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ – гр. Долна Митрополия, с открит летателен ден и зрелищно авиошоу.

Празникът на Летище Долна Митрополия започна с посрещане на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който прие тържествения строй и приветства военнослужещите. В изказването си той отново увери, че до 6 май очаква процедурата по предложението за възстановяването на Военно-въздушното училище да приключи и да има решение на Народното събрание. „Моята амбиция е преди Гергьовден, за празника на българската войска, да има вече и решението на Народното събрание. И от 1 януари следващата година да започне да функционира тук, където му е мястото, новото Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски““, обяви вицепремиерът.

За славната история на военновъздушните сили говори командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, който припомни и историческата дата 10 април 1979 г. Тогава в орбита около Земята е изстрелян космическият кораб „Съюз-33“, като част от екипажа е българският военен пилот Георги Иванов. Припомнен бе и факта, че Летище Долна Митрополия е ковачницата на кадри за военновъздушните ни сили в годините назад и именно оттук са тръгнали много известни личности и един от тях е генерал-лейтенант Георги Иванов.

От името на Общински съвет – Плевен, празникът уважи председателят Мартин Митев, който връчи и поздравителен адрес от името на местния парламент. „Позволете ми да изкажа своето признание към  всички работещи в редиците на военновъздушните сили, за проявената професионална и морална отговорност при изпълнение на служебния Ви дълг! Желая Ви здраве, нови професионални успехи и чисто небе!“, се казва в поздравлението.

Тържествената церемония продължи с връчване на годишната академична награда от името на Община Долна Митрополия за „Най-добър курсант” от факултет „Авиационен”. Отличието връчи кметът на Общината Поля Цоновска, която отбеляза, че наградата се връчва всяка година с решение на  Общински съвет – Долна Митрополия.

Гости на днешния празник, организиран от ВВВУ – Долна Митрополия бяха още областният управител Мирослав Петров и Татяна Божинова – заместник областен управител, зам.-кметът на Община Плевен Тодор Еленков, бригаден генерал Димитър Петров – командир на авиационна база Граф Игнатиево, полк. Пламен Богданов – началник на Националния военен университет „Васил Левски”, ръководители на военни структури на местно ниво, курсанти и военнослужещи, десетки граждани, сред тях и много ученици.

След официалната церемония в небето над Долна Митрополия бяха представени пилотажните умения и способности на летците – инструктори от състава на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и техните обучаеми. Полетите бяха изпълнени със самолети „Пилатус РС-9М“ и L-39 “Албатрос”, демонстрирани бяха и техники на пилотиране. Изненада и атракция за всички присъстващи беше впечатляващ въздушен поздрав от два самолета МиГ – 29, които прелетяха във въздушното пространство над Долна Митрополия. Посетителите имаха възможност да се запознаят отблизо и с различни видове самолети, специализирани средства за противовъздушна отбрана, с леко стрелково оръжие, височинно оборудване и летателни костюми.

Снимки: ОбС – Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: