„Юри Буков – 100 рисунки и 100 картини – незавършени…“ – празник на духа и сетивността

11.04.2019 9:26

Хубавите неща стават бавно, а най-хубавите много бавно. Аксиомата важи в пълна степен за едно от знаковите събития в културния живот на Плевен за 2019 година – изложбата „Юри Буков – 100 рисунки и 100 картини – незавършени…“. Събитието, под патронажа на община Плевен и официално открито от кмета Георг Спартански, събра на 10-ти април в Художествена галерия „Илия Бешков“ – Плевен множество колеги, приятели и почитатели на изкуството на живописеца.


360 живописни платна, рисунки, скици, ескизи, разказват и указват в арт пространството на галерията за творческия път и търсенията на майстора на „магическия реализъм“ . 70-годишният юбилей на Юри Буков се оказа добър и щастлив повод за случването на празничното за духа и сетивността събитие.
Сюжетите са разнообразни и живи – градски и селски пейзаж, портрети, голо тяло. Разпознаваме ги като „типично юриеви“ в дълбоката емоционалност, изящен колорит и пластичност на изображението. Градът и селото, магарето и човекът, бохемата и бабата, уловени в ситуации и сцени, които обикновено наричаме просто живот!


По повод юбилея на художника, кметът Георг Спартански му връчи почетния плакет на Община Плевен. Той бе поздравен и от председателя на Общински съвет Плевен Мартин Митев. Хубави думи за майстора прозвучаха и от директора на галерията Антония Караиванова и журналиста Димитър Стойков, авто на книгата за Юри Буков, носеща заглавието „Сеанс“.


Снимки: използвани са снимки от Фейсбук на наши читатели, уважили и уловили събитието.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: