Сесия „Пациенти и лекари“ ще се проведе днес в рамките на Плевенските имунологични дни

11.04.2019 7:51

Днес от 16.40 ч. в рамките на Плевенски имунологични дни 2019 (http://plevendays.org/programa) в хотел Балкан, гр. Плевен, ще се проведе сесия „Пациенти и лекари“ с участието и на Пациентски организации „Заедно теб“.
На срещата с пациентите ще бъде отговорено на актуални въпроси за правата на пациентите, достъпа до лечение, за бившия Фонд за лечение на деца, за подкрепата и благодарност за добрите лекари, фелдшери и професионалисти по здравни грижи.
Ще бъде представена и презентация на доц. Анелия Рангелова на тема „Зависимост между емоции и имунна система“ (от 2010 г. работи като психолог в МЦ КИРМ „Св. Елисавета”, Плевен, от 2011 г. представлява Фондация Множествена склероза България – клон Плевен, като провежда индивидуални психологически консултации с пациенти с МС и МГ и семействата им).

Човек лесно и непосредствено усеща влиянието на негативните емоции като стрес, гняв, разочарование върху настроението и продуктивността си. Но те въздействат и върху имунната система. Постоянният стрес ни прави податливи на болести, защото в това състояние мозъкът изпраща сигнали за защита към ендокринната система, която освобождава набор от хормони, предпазващи организма от извънредни ситуации, но за сметка на имунната система. При стрес в организма се задействат химични реакции, чрез които тялото се пренасища с кортизол, който намалява белите кръвни клетки и отслабва имунната система. Симптоми на претоварена имунна система вследствие на стрес са лесна уморяемост, депресивност и намалена репродуктивност. Личната реалност, когато не ни удовлетворява, може да бъде променена чрез откриване и осмисляне по нов начин на причините и начините за промяна.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: