„Горски празник“ се проведе в Природен парк „Персина“

11.04.2019 16:58

По инициатива на СЗДП ТП „Държавно горско стопанство“ гр. Никопол, в партньорство с ДПП „Персина“ на 10 април, се проведе „Горски празник“, по случай Седмица на гората 2019 година. Деца от 2-ра група „Петле“, към ДГ „Знаме на мира“ гр. Белене с ръководител г-жа Сийка Мънева се включиха в мероприятието. Малките палавници влязоха в ролята на пазители на гората и изследователи. Намираха следи, на горски обитатели и показаха как таралежа си събира храна. С много ентусиазъм се впуснаха в играта „Защо дърветата порастват?“, имитираха звуците на дъжда и шумоленето на листата при силен вятър в гората.
Горският празник продължи със засаждане на фиданки в тревните площи около Посетителския център на природния парк. В засаждането на дръвчетата се включиха служители на ТП „Държавно горско стопанство“ гр. Никопол, служители на ПП „Персина“, ветерани лесовъди и доброволци.
Всички участници получиха шапки с отличителното лого на Седмица на гората, осигурени от СЗДП ТП „Държавно горско стопанство“ гр. Никопол.


Тази година Седмица на гората е под наслов „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората“ и отбелязва няколко юбилея на горскостопанската общност:140 години от създаването на централна горска служба, 120 години специализирана горска преса и 110 години от учредяването на Съюза на лесовъдите в България.
Мероприятията на територията на ПП „Персина“ посветени на Седмица на гората продължават, в момента тече конкурса за детска рисунка „Дървото – бъдещето на гората“. Очакваме всички творби до 15 април /включително/ на адреса на администрацията на парка: гр. Белене 5930, ул. „Персин“№5, до 17:00 часа. Резултати и информация за награждаването ще обявим на 19 април, на интернет страницата на парка www.persina.bg.

Текст: Даниела Каракашева – главен специалист връзки с обществеността и образователни програми към ДПП „Персина“

#тагове:

НАЙ-НОВИ: