В МБАЛ „Св. Панталеймон” – Плевен представиха за първи път в страната нова медицинска технология

11.04.2019 16:10

МБАЛ „Свети Панталеймон” – Плевен е първата болница в България, в която бе представена иновативна медицинска технология Endoret на BTI Biotechnology Institute. Поканата за презентацията, която бе представена от  продуктовия мениджър на компанията Хайме Ривас, е била отправена от известния плевенски ортопед доц. д-р Венцислав Росманов и д-р Пламен Ненов.

Новата технология се развива от 20 години като началото й е поставено в Испания от лицевия хирург д-р Едуардо Анитуа. В нея залягат основите на регенеративната медицина, която използва човешките източници, за да подобри оздравяването на пациентите. Технологията вече има доказан ефект върху лечението на различни видове усложнения, свързани с остеоартрит, при спортни травми като мускулни разстежения, мускулни разкъсвания, при травми на минискуса, сухожилия, използва се и при лечение на някои дерматологични заболявания, съдови болести и т.н. Endoret се използва и при различни хирургични операции, за да може да бъдат постигнати по-високи резултати в лечението.

В момента целта на BTI Biotechnology Institute е да предостави тази технология, вече с над 20-годишен опит в различни точки на света, на лекарите в България, за да провеждат по-успешно и дори в по-кратки срокове лечението на своите пациенти, подчерта Хайме Ривас. Тази технология ще позволи да се избегне по-сложната хирургична операция като се проведат само някои минимални инвазивни процедури.

Endoret представлява вид процедура, при която в специална центрофуга се слага кръв от пациента, от нея се изтегля всичко, което не е свързано с регенеративните процеси, изтеглят се левкоцитите и се получава една тромбоцитна маса, пълна с растежни фактори. Тези фактори се връщат в тялото на пациента и благоприястват за лечението на над 40 заболявания и травми.

Иновативната технология днес се използва от популярни спортисти като Рафаел Надал, футболисти от известни испански отбори. В началото на прилагането на технологията, тя е била използвана от лекаря на ФК „Барселона” и дори е прилагана при лечението на травми на Христо Стоичков, Луис Енрике и Шави.

Технологията може да се използва не само за лечението на травми при спортисти, но и при обикновени пациенти. Най-важното при нея е, че се скъсяват сроковете на терапията.

След МБАЛ „Свети Панталеймон” – Плевен новата технология бе представена и в клиника „Евровита” – София, която е сертифицирана за медицински център на ФИФА.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: