Атрактивна кулинарна демонстрация се проведе в Плевен /снимки/

11.04.2019 9:30

Първата по рода си кулинарна демонстрация  на тема: Новото е старо –  съвременни тенденции за здравословно хранене на тийнейджъри се проведе в ресторанта на хотел „Ростов“. Организатори на събитието бяха три плевенски училища – Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов“,  Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване и ЦСОП „П. Р. Славейков“  съвместно с бизнеспартньори. Специални гости бяха шеф – сладкар Алекс Иванчев и шеф – готвач Владимир Тодоров, едни от най-добрите млади професионалисти в страната, със свой уникален почерк и концепция за новаторски вкусно ястия и десерт.

Своята подкрепа за инициативата на трите образователни институции засвидетелстваха с присъствието и интереса си кметът на Община Плевен Георг Спартански, заместник-областният управител Татяна Божинова, експертите от Дирекция  „Приобщаващо образование“ на МОН Зейнеп Ходжа  и Анелия Томова, началникът на Регионално управление на образованието – Плевен Албена Тотева,  началникът на отдел  „Образование и култура” в Община Плевен Йонита Иванова, старши експертът по професионалното образование и обучение в РУО – Плевен Емил Тодоров, диетологът от РЗИ – Плевен д-р Цветан Димитров, директори, педагогически специалисти и ученици от училища в града.

Кулинарната демонстрация беше открита със специален  поздрав от танцов състав „Алеко пее и танцува“ при ПГ по туризъм „Алеко Константинов“.

Четири екипа ученици, обучаващи се  в професионално направление Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг от различни професии и специалности – готвачи, сладкари и бармани, представители на професионалните гимназии и Центъра за специална образователна подкрепа участваха в първия етап на кулинарната демонстрация . Те показаха завидни  умения и ключови компетентности, необходими за професионалната им реализация, като приготвиха салата, основно ястие, десерт и коктейл.

В първия екип, който сътвори салата „Цезар“, представител на  ПГРТО бе единадесетокласникът Георги – 11в клас, професия „Готвач“, специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“.

Във втория екип се включи Викторио, също от 11в клас. Той представи пред зрителите бързо приготвяне на „Кордон бльо“.

Третият екип от сладкари създаде здравословен десерт „Брауни с шоколад“. Кристина от 10в клас, професия „Хлебар – сладкар“, специалност „Декорация на сладкарски изделия“,  представи съставките на вкусното изкушение – основа, приготвена от корнфлейкс със сушени кайсии и бял шоколад, крем  брауни от шоколад и декорация от карамел и фъстъци. Сладкишът получи одобрението както на обикновените зрители, така и на шеф-сладкаря Алекс Иванчев.

Четвъртият екип /сервитьор – бармани /, в който се включи дванадесетокласничката от ПГРТО-Плевен Ванеса от професия „Ресторантьор“, специалност „Кетъринг“,  приготви по атрактивен начин здравословен плодов коктейл.

Събитието продължи с впечатляващата кулинарна демонстрация на специалните гости: шеф – готвач Тодоров  и шеф – сладкар Иванчев, които презентираха  вкусни ястия и десерт, отговарящи на съвременните тенденции за здравословно хранене на тийнейджъра. Представянето на двамата млади и толкова успешни професионалисти имаше мотивиращо въздействие, както за участниците, така и за всички гости на кулинарната демонстация – ученици, родители, учители и представители на различни институции.

Инициативата завърши с дегустация на ястията от кулинарната изложба, подготвена от учениците и учителите на ПГРТО – Плевен и ПГТ „Алеко Константинов“.

Снимки и информация: ПГРТО-Плевен

#тагове:

НАЙ-НОВИ: