Какво точно е Арт терапията?

10.04.2019 11:21

Какво точно е Арт терапията?

Защо да я използваме?

Как ще ни помогне?

Експресивната Арт-терапия си служи с изобразителното и всички видове изкуства с цел подобряване на вътрешните усещания, чувства, възприятия. С нея взимаме участие в творчество чрез невербално изразяване. Тя дава възможност да се изгради здрава самооценка и художествени умения. Помага за намирането на яснота и смисъл и хората започват да си поставят цели. Акцентира се върху въображението и е важно осмислянето на процеса ( преживяването по време на създаването на картината).  Клиентът рисувайки сублимира преживявания освобождавайки се от тях. Работи се по спонтанен начин и в края на курса се обсъжда процеса. Винаги трябва да има обратна връзка – терапевт-творба-клиент, алтруизъм и емпатия.

Арт терапията помага при клинично здрави хора, подложени на стрес, които искат да научат повече за личността си, да поиграят в различни ситуации в безопасна среда, без притеснения и критики. Конфиденциалността е задължителна.  Също помага да отключим своя потенциал, да бъдем креативни, творчески , новатори, смели и целенасочени. Работейки с материала, той става средство за изказ на заключени дълбочини в нас.

Тя се използва и при хора с диагнози ( рак, психични и психологични разтройства, депресия, аутизъм и т.н). Най-добре се повлияват хора, които трудно говорят.  Арт терапията в групи дава изключително добри резултати, защото хората макар различни имат общи цели, интереси, проблеми и потребности. Терапевтът няма за цел да дава конкретни съвети, за да не се получи зависимост към личността, това не води до решаването на проблема и преодоляването му.  Целта е човек сам да намери ключа. Терапията чрез изкуство води до катарзис, снемане на напрежението, стреса, безпокойството, страховете и негативните чувства. На тяхно място идва радост, свобода, цялост, удовлетвореност. Винаги промяната идва отвътре навън. Дух, душа, тяло – това е редът! Когато се наруши тази хармония, която Господ ни е дал и поставим тялото и външното пред вътрешното това ни затваря, заглушава и разболява.

Арт терапията е сравнително нова за България. Използва се много в САЩ, Канада, Русия, Западна Европа. Изследвания показват изключително добрите, положителни резултати при прилагането и. Хубавото е, че не са нужни художествени умения, а е важен процеса на работа. Чувала съм, че рисуването било терапия. Това е много голяма заблуда и погрешно схващане. Терапията си служи с рисуването, а не рисуването си служи с нея. Тогава нямаше да има толкова нещастни художници или музиканти по цял свят.

Ралица Петрова изучава Art Life Coach в Институт па Експресивни изкуства и Арт терапия гр. София и „АРТ ТЕРАПИЯ И ТРУДОТЕРАПИЯ“ във Великотърновски университет, където през 2005 г. завършва „Факултет по изобразителни изкуства“, специалност „Педагогика на обучението по изобразителни изкуства, специализира графика при проф. Мотко Бумов и ас. Милен Джановски.

От четири години е художествен ръководител на школа „ТАЛАНТИ“ – гр. Плевен. В нея се обучават деца над 5 годишна възраст в различни техники и жанрове в изобразителното изкуство. Децата имат над 16 изяви в изложби в страната и две в Сиатъл, САЩ. От февруари школата предлага арт терапевтични курсове за възрастни. Курсовете се водят в група с предварително записване на тел. 0889 46 47 49 или на [email protected].

„Арт терапията помага много, виждам това в очите и усмивките на хората след курс. Няма нищо по-силно от това да се чувстваш свободен. Но от всичко най-на сърце са ми децата!“ споделя Ралица Петрова.

На 20 април /събота/ от 14.00 – 15.00ч. школа „ТАЛАНТИ“ ще проведе арт терапевтичен курс. Изрази чувствата си! Имаш нужда да си повече творчески и спонтанен. Освободи въображението си в нови посоки по един красив начин. Запиши се на курс, местата са ограничени. ЩЕ РИСУВАМЕ С ПРЪСТИ! ЩЕ СМЕ ЕКСПРЕСИВНИ! Цена 15 лв. с включени материали времетраене 60 мин. тел. за записване 0889 46 47 49 или [email protected].

#тагове:

НАЙ-НОВИ: