Организират кръгла маса за правата на децата с аутизъм в България

09.04.2019 10:50

По повод Световния ден за информираност за аутизма – 2 април, тази година Държавна Агенция за закрила на децата, Сдружение „Аутизъм Днес“ и Фондация „Стъпка за невидимите деца на България“ организират кръгла маса за правата на децата с аутизъм в България. Проявата е на 11 април от 13.30 до 16.00 часа в сградата на МТСП, етаж 5, зала 5, ул. „Триадица“ № 2. Патрони на събитието ще са кметът на София г- жа Йорданка Фандъкова, Посланикът на Израел в България- Н. Пр. Ирит Лилиан и Н. Пр. Сьорен Якобсен – Посланик на Кралство Дания в България.

Информираността е средство за постигане на по-високо качество на живот на аутистичните личности и семействата им, поради което от вече 10 години се организират информационни кампании, събития и концерти, както и се отбелязва 2 април – Световният ден за информираност за аутизма с концерти и информационни събития, а от 2012 г. България е част от световната кампания на Autism Speaks- Light it up Blue- Освети в синьо!

Досега знакови сгради с архитектурна стойност светнаха в синьо – през 2012 г. Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, 2013 г. – Националната художествена галерия, 2014 г. Софийски университет „Св. Климент Охридски“, 2015 г. – сградата на Президентството на Република България, 2016 г. Националният дворец на културата, 2017 г. Националният дворец на културата, 2018 г. Националният дворец на културата.

Тази година Плевен стана част от Световната кампания на Autism Speaks „Light in blue“. Мавзолеят в Плевен светна в синьо и към осветяването към екипа специалисти от АВА Център „Аутизъм Днес“- единственият Център за деца с аутизъм за Северна България, се присъедини кметът на Плевен Георг Спартански, Н. Пр. Ирит Лилиан, и заместник-кметът Стефан Милев.

През 2019 г. събитията и концертите за информираност, с които обществото ни по традиция свикна вече 9 години, придобиват завършен и по-смислен характер, като ги продължим с линия на законова и обществена подкрепа на децата и положим основи на бъдещи градивни действия за децата и конструктивен диалог между институциите.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: