Рисунки на бесарабски българчета ще бъдат показани в начални училища в Плевен

09.04.2019 15:02

Изложби от рисунки на бесарабски българчета ще бъдат организирани в начални училища в Плевен. Това съобщи на брифинг в пресклуба на БТА в Плевен председателят на Сдружение „Артилерия – ген. Владимир вазов” о.р. подп. Радослав Георгиев. Идеята за изложбите дошла след като заедно с есетата и стихотворенията на бесарабски деца, живеещи в Украйна и Молдова, изпратени за конкурса на Сдружението „Защо обичам България?”, пристигнали рисунки и апликации, дело на малчугани от детските градини, които все още не знаят да пишат на български език. Децата са изобразили България, така както са им разказвали за нея техните близки. Творбите са на две теми – „Защо обичам България” и „Моя слънчева България”.

Те ще бъдат показани на ученици от начални школа в Плевен, за да може и у тях да се събудят родолюбиви чувства и те да нарисуват картини на България. Тези нови детски творби пък на свой ред ще бъдат изпратени на училища с бесарабски българи в Украйна и Молдова, за да видят как техните връстници тук рисуват България.

С най-добрите творби, по идея на Сдружението, най-късно до 20 май ще бъде наредена изложба в галерия „Лира” на Военния клуб в Плевен.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: