Екип от ДФСГ „Интелект“ – Плевен гостува в Атина по проект „Еразъм“

09.04.2019 17:17

Ученици и учители от ДФСГ “Интелект” – Плевен посетиха гръцката столица Атина по проект “Еразъм” – Living in a Challenging world”, съобщават от училището. След предварителна подготовка у нас в училище учениците: Анна Цветанова, Виктория Маринова, Мартин Панков, Виктор Петков и Павел Павлов и техните ръководители : г-жа Марина Еленкова (английски език), г-н Димитър Данаилов (математика и информационни технологии) и г-н Любомир Макавеев (история и цивилизация) отпътуваха за Атина, където участваха в съвместни семинари и дейности с участници по проекта.

Първия ден от посещението учениците бяха посрещнати в гръцкото училище “Байрон”, където заедно със своите връстници от Исландия, Швеция, Холандия и Гърция участваха в дейности за изграждане на екип, представиха своите презентации по проекта. Освен работните срещи незабравимо преживяване за всеки ще останат и посещенията на стадион “Панатинайкос”, където през 1896 г. се провежда първата модерна Олимпиада и обиколката на Акропола – място с голямо религиозно и обществено значение в културата на Древна Елада. Разположен на 150 метра надморска височина, Акрополът представлява комплекс от храмове, символи на демократичното устройство на Древна Гърция. Най – големият храм в този уникален комплекс е Партенонът – храмът на богинята Атина. Изграден е по времето на Перикъл – V век пр.н.е., така че да се вижда от всяка точка на столицата.

Следвайки програмата на домакините на втория ден всички участници посетиха гръцкия Парламент, който се намира на централния площад Синтагма. Особено интересна за учениците беше беседата за историята и съвременното устройство на най-стария демократичен Парламент в Европа – сградата, построена през 1843 година днес събира 300 депутати, които се грижат за законите на гръцките граждани. Бяхме поздравени от говорителката на Парламента и то по време на пленарно заседание. Изключително вълнуваща беше срещата с Олимпиеца от параолимпийски игри – г-н Костакис Йоанис, спечелил златен медал на 150 метра плуване на Световното първенство в Сидни през 2018година. Той ги посрещна сърдечно и им представи информация и видеоклипове.

Учениците имаха възможност да играят blind football (футбол за слепи) – дисциплина която става за първи път Олимпийска по време на параолимпийските игри в Атина през 2004 година. Посетени бяха също Центъра за екологично образование в Лаврио, храма на Посейдон и други забележителности.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: