Евродепутатът Ангел Джамбазки: ВМРО няма конкуренция в своята ниша

08.04.2019 11:42

Както писахме, депутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в европарламента Ангел Джамбазки бе гост в събота на традиционния пролетен събор на ВМРО, който тази година се проведе в червенобрежкото село Рупци. Проявата уважиха също народният представител д-р Калин Поповски, зам.-кметът на Община Плевен Иван Кюлджийски, зам.-областният управител на област Плевен Татяна Божинова, общинският съветник от ВМРО в ОбС – Плевен Светослав Доков.
Ето какво сподели Джамбазки три седмици преди старта на кампанията за евроизборите:

– Г-н Джамбазки, какво е посланието ви към активистите на ВМРО в навечерието на изборите за Европейски парламент?

– Искам да им пожелая да бъдат сплотени и да са добри българи и родолюбци. Това е най-важното и е над всички избори. Избори има всяка година, а тази година те ще бъдат поне два пъти. Тези, които предстоят през май, за нас от ВМРО ще бъдат изключително важни, защото на тях ние трябва да докажем цената и целта на нашето участие в държавната власт, както и промените, които се опитва да прави групата ни народни представители, свързани с битовата престъпност и други законодателни инициативи в интерес на българските граждани. Също така, трябва да защитим позицията, която имаме и за която всички тези хора са работили. Мисля, че няма защо да се срамуваме от това, което всички заедно правим.

Виждате, че Европейският парламент става все по-важен за живота на българите. Станахте свидетели на това как заради мързела, глупостта и безотговорността на трима български представители цял български бизнес е поставен в риск. Става въпрос за 500 000 българи. Можеше да решим този въпрос още миналия понеделник, ако бяхме направили всички необходими усилия, но знаете, че не ни стигнаха три гласа заради отсъствието на трима наши евродепутати. Представете си – доведохме англичани, които не се интересуват особено от съдбата на българските шофьори, дори седмина германци, които да гласуват срещу националната германска позиция. Така или иначе, тази битка ще се реши в следващия мандат на Европейския парламент затова имаме нужда от силно представителство и хора, които ходят на работа – без значение от политическите им убеждения. А специално за нас от ВМРО ще бъде важно да покажем на българските граждани възродения български национализъм, българското родолюбие и българския патриотизъм.

– Къде се получи разминаването с вашите коалиционни партньори от „Атака“ и НФСБ за съвместно явяване на евроизборите?

– Вратата не е затворена, докато не са регистрирани листите. Ние до последно канихме нашите партньори да се явим заедно, защото хората очакват от нас да се явим на изборите обединени, а „Съединението прави силата“ не е просто някакъв лозунг. Чакаме нашите колеги, но те за съжаление имат някакви свои лични отношения, каквито в политиката не трябва да има. Това не е семейство, тук не сме се събрали, защото много се обичаме, а защото сме български патриоти. Ако те не се вразумят, ще трябва да отидем на изборите сами, а тогава ще са ни нужни три пъти по-големи усилия, за да се докажем. Аз съм сигурен, че ще го направим, тъй като ВМРО е организация, която се е доказвала и ще се доказва всеки път.

– Каква кампания ще водите на тези евроизбори?

– За нас кампанията не е свършвала, ние реално не правим кампания. Нашата работа е нашата кампания и за нас, когато свършат едните избори, започват следващите. Тези, които си мислят, че ще съберат циганите 10 дни преди изборите, ще им раздадат бира и кебапчета и ще спечелят гласове, жестоко се лъжат. Кампания се прави през законодателни инициативи. Преди дни, например, нашите народни представители успяха да прекарат за гласуване на първо четене спирането на помощите на тези, чийто деца не ходят на училище, което пряко засяга вписването на циганите в обществото. Това категорично трябва да се случи, защото реално тези помощи не отиват при действително нуждаещите се хора. Ето ви кампания – какво повече от това. Да – можеш да събереш циганите с кебапчета, но ние предпочитаме да им спрем помощите, като така ще бъдем по-ефективни.

– А какви са очакванията ви за представянето на ВМРО на изборите?

– Отлични. Казвам го не, за да звучи бодряшко, защото всички ще ви кажат нещо подобно. Просто го виждам по настроението на хората. Бил съм свидетел на много кампании, част от които тегави и унили заради недоволството на наши съмишленици от някаква коалиция, в която участваме. Сега хората казват „Явяваме се сами и си постигаме резултатите“. Ние нямаме съперник в нашата ниша, а само политически противници и конкуренти.

– Разкажете малко повече за поредната инициатива под ваш патронаж, която ще се проведе в Плевен – концертът на Илия Луков и ТФ „Мездра“, който предстои на 14 април.

– Това е нещо, което много отдавна правим заедно, а сега просто съвпада със засиления интерес покрай евроизборите. ВМРО винаги е подпомагало под всякаква форма българските народна музика, дух традиция и култура. В хорото има нещо много българско и символично – непознати хора се хващат за ръце. Нещо, което няма да видите никъде в Централна и Западна Европа, там хората са много по-дистанцирани и затворени, дори по-егоистични. Българските традиции трябва да се пазят и да бъдат подпомагани, защото това е, което ни прави българи, това е нашата родова памет – шевицата, носията, различните фолклорни области и музикални ритми. Именно заради това обикаляме страната с Илия Луков и други български народни изпълнители. Това е наше задължение, като български родолюбци.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: