„Медицина“, „Фармация“, „Медицинска рехабилитация“ и „Помощник-фармацевт“ са най-търсените специалности в МУ – Плевен

04.04.2019 13:49

По-голям е през тази година броят на кандидатите за магистърските програми на Медицински университет – Плевен, а броят на кандидатите за бакалавърските програми остава стабилен, което е индикатор, че вървим в правилната посока. Това заяви на пресконференция днес ректорът на МУ – Плевен проф. Славчо Томов. От своя страна, зам.-ректорът на университета по учебната дейност проф. Маргарита Александрова, отбеляза, че от година на година МУ – Плевен разширява кандидатстудентската си кампания, като само за последните две години са посетени близо 400 училища в Северна България. Тя сподели, че новост в кампанията са изнесените кандидатстудентски изпити, чийто мащаби се увеличават. За първи път през миналата година организирахме изнесени кандидатстудентски изпити за бакалавърските програми във Видин и Монтана, а тази година към тях прибавихме Враца и Велико Търново, каза проф. Александрова.

Зам.-ректорът по учебната дейност подчерта, че МУ – Плевен продължава да се развива и показател за това е увеличаващият се брой кандидат-студенти. Очакваме само държавна поръчка редовно обучение да имаме прием с 15 човека повече, каза проф. Маргарита Александрова, допълвайки, че университетът разкрива и нови специалности – две нови магистърски програми по медицинска рехабилитация и ерготерапия с продължителност една и две години в зависимост от завършената образователно-квалификационна степен, а при бакалавърските – социални дейности в здравеопазването.

Проф. Маргарита Александрова разкри, че най-висок е интересът към медицината и фармацията при магистърските програми. За предварителните изпити тази година имаме над 700 кандидат-студенти, посочи тя и допълни, че две трети от кандидадите посочват като първо желание специалност „Медицина“. По отношение на бакалавърските специалности проф. Александрова отбеляза, че най-голям е интересът към специалностите „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ и „Помощник-фармацевт“.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: