Кметът на Община Левски Любка Александрова даде старт на инициативата „Зелено училище“

03.04.2019 11:53

Община Левски, най-зелена община за 2018 г. в конкурса на „Екопак” България, започна изпълнението на проект „Зелено училище. Предай познанието нататък.” с урок за зелено образование на 2-ри април.


Филм за замърсяването като глобален проблем, песен за разделното събиране на отпадъците на ВГ „Лира” и скеч за отношението ни към проблема дадоха началото на празничния старт на проекта.
Христо Диков – оперативен директор на ЕКОПАК приветства Община Левски за отличието и разбирането,че образованието е начина за справяне с проблема, а разделянето на отпадъците е мисия и отговорност. Той благодари за дългогодишното сътрудничество с Общината.


Кметът на Община Левски Любка Александрова с удоволствие и усещане за огромна отговорност даде старт на инициативата „Зелено училище“. Тя пожела заедно да минем през обучението за разделно събиране на отпадъците и опазване на околната среда, за да станат градът и общината по-красиво, по-приветливо и по-обичано място.
Усилията на Община Левски да се създаде у гражданите на общината осъзнато желание да се преборят с отпадъците, и по този начин да покажат, че искат добро бъдеще за децата си, получиха признание с приза „Най-зелена община“ за 2018 г.
Проектът е фокусиран върху семейството и участниците в него. Над 200 души ще бъдат обучавани по специална методика, за да получат необходимото екологично образование и да станат посланици на зеленото знание.


„Зелено училище за малки и големи“ ще се посещава от гражданите, заедно с техните деца и внуци, а идеята е наученото за разумното отношение към отпадъците да достигне до хората, с които те общуват. За да спечелим битката с отпадъците ни е нужно екологично образование и добър пример .
Вечерта на 2 април с първата група участници в проекта беше проведено обучение за ползите от разделянето на отпадъка, и семейството като важен фактор за формиране на екологично съзнание. Обучението на заявилите желание да участват в проекта над 200души е с продължителност три месеца. Предвидени са и открити уроци в учебните заведение на град Левски и село Обнова. Обучителната програма ще завърши с щафета през месец юни и участниците ще получат сертификати.
Проектът е с продължителност 5 месеца, като предвижда и други дейности за зелено образование.


Информация и снимки: Пресцентър на Община Левски

#тагове:

НАЙ-НОВИ: