Затвор за 39-годишен, задържан с марихуана за над 57 бона край Плевен

28.03.2019 11:10

Състав на Плевенски окръжен съд вчера е разгледал дело, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Плевен, против А.Х., на 39 години  от град Т., обл. Перник, обвинен в извършването на четири престъпления.

Мъжът е с обвинения, че на 09.10.2018г., придобил и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества в големи размери – наркотичен коноп (марихуана) – 9.592 кг, на обща стойност 57 552 лева – престъпление по чл.354а, ал.2, изр.1, във вр. с ал.1, алт.3 и алт.4, предл.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. С това количество марихуана 39-годишният е задържан в околностите на Плевен след проверка на управлявания от него лек автомобил.

А.Х. е и с обвинения, че в периода от неустановена дата до 09.10.2018 г. в гр. Перник придобил и държал в дома си високорискови наркотични вещества – наркотичен коноп (марихуана) с тегло 2.400 грама, на стойност 14.40 лв, и хашиш, с тегло 7.092 грама, на стойност 63.82 лв,  без надлежно разрешително по ЗКНВП –  престъпление по чл.354а, от НК. Повдигнато му е обвинение и за това, че в периода от неустановена дата до 09.10.2018 г., на неустановено място съставил неистински официален документ – служебна карта на полицейски служител от МВР – А. Х. – с цел да бъде използван – престъпление по чл.308 от НК. А.Х. отговаря и по обвинение, че в периода от неустановена дата от 09.10.2018 г. в гр.Перник, придобил и държал в дома си огнестрелно оръжие – самоделно модифициран и преработен боен пистолет система „Макаров“, кал.9х18 мм, и боеприпаси – 8 броя бойни патрони кал.9х18 мм, без да има за това надлежно разрешение по реда на ЗОБВВПИ – престъпление по чл.339 от НК.

Първото разпоредително открито съдебно заседание по делото е проведено вчера. В него е внесено споразумение сключено между Окръжна прокуратура – Плевен и подсъдимия А.Х. Съдът е одобрил това споразумение и с него подсъдимият А.Х. се е признал за ВИНОВЕН в извършване на престъпленията, за които му е повдигнато обвинение, посочват в прессъобщение от ОС-Плевен.

За четирите обвинения му е наложено едно общо наказание от 1 година и 8 месеца лишаване от свобода, при първоначален „строг“ режим. От определеното за изтърпяване наказание, ще бъде приспаднато времето, в което обвиняемият е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

С настоящото споразумение влиза в сила присъда, постановена от Специализирания наказателен съд, която е била отложена с изпитателен срок в размер на 5 години. Тъй като настоящото дело е за престъпления, извършени в рамките на този неизтекъл изпитателен срок, подсъдимият А.Х. ще трябва да изтърпи и наложеното с предходна присъда за друго престъпление наказание, което е в размер на 3 години лишаване от свобода, при първоначален „строг“ режим.

Разноските по делото ще бъдат платени от подсъдимия.

Определението, с което съдът е одобрил сключеното споразумението между Окръжна прокуратура – Плевен и подсъдимия А.Р.Х. е окончателно и не подлежи на жалба и протест.

#тагове:

НАЙ-НОВИ: